Suceava: Tinerii se visează manageri europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceştia caută titluri pompoase, care conţin cuvântul-cheie „european“, fără a avea şi garanţia că vor profesa în domeniul studiat.

Cei mai mulţi dintre tinerii care doresc să continue studiile superioare şi care optează pentru un masterat în Suceava se îndreaptă spre specializări care promit multe prin denumirea lor.

Cele mai căutate sunt cele care au cuvântul cheie „european“: Management şi administraţie europeană, Managementul în administraţia publică din ţările Uniunii şi Administrarea afacerilor europene.

Cu toate acestea, după terminarea studiilor, absolvenţii masteratelor nu ştiu exact unde se încadrează pe piaţa muncii. „Dacă ştiam, făceam Managementul firmelor de comerţ, turism şi servicii, nu Afaceri europene. Pe unde am fost să mă angajez mi-au spus nu ştiu ce înseamnă şi că au nevoie de contabili şi manageri, nu de specialişti pe probleme europene“, a spus Elena Cicoveanu, tânără absolventă. Acum lucrează într-un cu totul alt domeniu, este profesoară de economie la un liceu din oraş.

Şi celelalte specializări scot anual mii de tineri pe piaţa muncii, însă numai o parte reuşesc să se angajeze. La toate cele zece specializări de masterat ale Facultăţii de Ştiinţe Economice sunt 950 de locuri, dintre care 95 la buget şi 855 la taxă.
A doua facultate cu cele mai multe locuri este Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, unde se pot înscrie 280 de persoane, 145 la buget şi 135 la taxă.

Facultăţile preferate

Numărul locurilor oferite de facultăţi pentru studiile de master este direct proporţional cu interesul tinerilor pentru aceste specializări.

Astfel, una dintre cele mai „generoase“ facultăţi este cea de Inginerie Alimentară, unde sunt 220 de locuri, dintre care 63 la buget şi 157 cu taxă.  Urmează Facultatea de Istorie şi Geografie unde sunt 160 de locuri şi apoi Facultatea de Litere şi Ştiinţele Comunicării cu 140 de locuri.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite