Suceava: Tertipuri de a vinde plante etnobotanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În weed-shop, comercianţii spun că vând plante pentru studii botanice şi colecţii
În weed-shop, comercianţii spun că vând plante pentru studii botanice şi colecţii

Comercianţii din weed-shopuri spun că ierburile sunt pentru studii botanice şi colecţii, nu pentru consumul uman. Ministerul Sănătăţii a pregătit o nouă listă pentru a interzice şi drogurile care se vând în prezent în „magazinele de vise“.

În municipiul Suceava funcţionează două buticuri unde se vând plante halucinogene. Reprezentanţii DSP susţin că au făcut controale în cele două weed-shopuri, dar n-au găsit plante ilegale. „Noi când am mers să îi controlăm, comercianţii ne-au spus că le vând pentru studii botanice şi colecţii, nu în consumul uman. Odată ce li s-a acceptat comercializarea, Ministerul Sănătăţii (MS) trebuie să găsească soluţii pentru a le putea scoate de pe piaţă“, a spus Ludovic Abiţei, directorul DSP Suceava.


„Am fost ameţit“


Cu toate acestea, tinerii care consumă ierburi de „colecţie“ spun că se aleg cu nedorite dureri de cap. Aurelian, un tânăr student, ne-a povestit ce a păţit după ce a intrat în lumea etnobotanicelor. „Nu ştiam categoriile de plante şi nici cum se consumă. Un prieten mi-a recomandat doi muguri de nu ştiu ce plantă care trebuia să mă facă să mă simt bine. Deoarece nu ştiam cum se consumă, noi am mărunţit mugurii, i-am combinat cu tutun şi i-am fumat. Eu nu am simţit nimic, am fost doar ameţit, dar prietenul meu s-a ales cu o durere de cap groaznică. De atunci m-am lecuit“, a povestit Aurelian.

Medicii suceveni spun că s-au rărIt cazurile în care tinerii ajungeau intoxicaţi cu ierburi la spital, dar au  apărut noi situaţii, de intoxicare cu substanţe necunoscute. Din acest motiv, doctorii cred că ar fi vorba de ierburi care se comercializează în prezent şi care nu se regăsesc pe lista halucinogenelor interzise de MS. 


„Am mai avut intoxicaţi cu substanţe necunoscute. Dacă aceştia nu ne spun despre ce e vorba, noi nu avem de unde să ne dăm seama că ar fi vorba despre etnobotanice. Noi facem testul calitativ la urină şi aflăm dacă există urmă de vreun drog clasic, însă rezultatele pot ieşi pozitive şi de la Paracetamolul Sinus“, ne-a spus Tiberius Brădăţan, medic urgentist.


Noi ierburi interzise


Medicii explică scăderea numărului de intoxicaţi cu ierburi prin creşterea rezistenţei organismului la consumul de astfel de plante. „Probabil ori tinerii sunt mai rezistenţi ori cei care au experimentat o dată au renunţat“, a mai spus medicul. Reprezentanţii  MS vor completa lista cu ierburi interzise cu încă opt plante care se vând în prezent în weed-shop-uri.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite