Suceava: Sute de farse pe bani publici la Ambulanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

1.077 de suceveni au chemat în cursul anului trecut Salvarea, chiar dacă nu aveau nevoie de asistenţă medicală. Deplasarea medicilor la aceste solicitări fictive a costat 400.000 de lei din banii statului.

 Reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Suceava s-au convins anul trecut pe pielea şi pe banii lor cât de glumeţi sunt sucevenii. 

„Din totalul de 52.799 de solicitări, 1.077 au fost apeluri false care ne-au costat aproximativ 400.000 de lei din bugetul pe care l-am avut“, ne-a spus Daniel Marteniuc, managerul SAJ Suceava. Cei mai mulţi glumeţi, 324 la număr, au fost din zona Fălticeni. Din Suceava au fost doar 289 de apeluri false, iar de la Rădăuţi 169. Cele mai puţine farse au fost înregistrate la substaţiile de Ambulanţă de la Siret şi Broşteni, unde au fost pe tot parcursul anului trecut doar 5, respectiv 6 solicitări.

Toate apelurile au fost făcute pe numărul de urgenţe 112, iar medicii au ajuns în majoritatea cazurilor la destinaţia indicată de farsori. Doctorii recunosc însă că este posibil ca unele solicitări să fi fost adevărate,  însă sucevenii să nu fi ştiut  să ofere informaţii corecte asupra locaţiei. „Corect ar fi ca o persoană să aştepte Ambulanţa în stradă. Dacă nu ne sunt indicate repere exacte, e greu să cauţi acul în carul cu fân“, a adăugat şeful SAJ Suceava.

Copiii, posibili vinovaţi

Cel mai dificil e atunci când e anunţată la 112 o persoană căzută în stradă. „De multe ori sună la noi oameni care trec pe stradă şi văd pe cineva căzut, iar noi când ajungem la faţa locului nu mai găsim pe nimeni“, a explicat Lidia Papuc, asistenta şefă a SAJ Suceava.

Sucevenii cred că numai nişte inconştienţi ar putea alerta degeaba medicii. „Copiii sunt cei care sună pentru că nu cred că adulţii ar face asta, ştiind că în timpul acela medicul ar putea salva o altă viaţă“, ne-a spus Mariana Costantiniu, educatoare.

image

Roxana Câmpan, elevă: Cunosc un băiat care suna la 112 şi chema Salvarea ca să se distreze.

image

Petru Ropotă, pensionar: Aşa e la noi. Sunt neserioşi oame-nii şi se pierd o grămadă de bani din cauza asta.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite