Suceava: Sute de dascăli prinşi în „marşul tăcerii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii suceveni s-au plimbat ieri în cerc în faţa Prefecturii şi au păstrat liniştea deoarece riscau să fie amendaţi

În acest fel, oamenii şi-au arătat disperarea pentru că nu şi-au primit salariile pe luna februarie şi n-au bani pentru rate sau traiul zilnic.

Profesorii suceveni au început şi această săptămână cu proteste. Cadrele didactice din 34 de şcoli din judeţ au venit în faţa Prefecturii Suceava să-şi exprime nemulţumirea pentru că nu şi-au primit salariile pe luna februarie.


Profesorii au fost întâmpinaţi de jandarmi, care le-au adus la cunoştinţă că nu au autorizaţie pentru protest şi că pot primi amenzi. Dascălii au ales să protesteze în continuare plimbându-se în cerc în jurul Palatului Administrativ. Au fost uimiţi că jandarmi în civil îi fotografiază şi îi filmează.


„Ne filmau jandarmii“


„Este aberant şi foarte ciudat să fim fotografiaţi. Am scos şi noi telefoanele mobile şi i-am filmat pe ei. Nu înţeleg de ce fac acest lucru, probabil este o modalitatea de a ne intimida“, a declarat Doru Popovici, profesor la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare“ din Suceava.


Cadrele didactice sunt în culmea disperării şi spun că vor continua protestul până ce îşi vor primi drepturile. „Şi eu şi fiica mea suntem în învăţământ. În momentul de faţă mă descurc doar cu pensia soţului, care e de 840 de lei“, ne-a declarat Georgeta Dorneanu, profesoară la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir“. Protestul din faţa Prefecturii a ţinut ieri aproape două ore. Liderii de sindicat susţin că au fost informaţi de către prefect că Gheorghe Flutur, preşedintele CJ, şi Petru Carcalete, şeful IŞJ,  au plecat la Bucureşti la o întâlnire cu prim-ministrul Emil Boc şi cu miniştrii Educaţiei şi Finanţelor, pentru deblocarea situaţiei.


Elevii pierd din materie


„Domnul prefect aşteaptă şi el un răspuns. Aseară a fost o şedinţă de Guvern. Dacă nu se rezolvă nimic, noi ne vedem de programul nostru, rămânem în grevă“, a declarat Dumitru Irimia, vicepreşedintele Sindicatului Judeţean „Spiru Haret“ Suceava.În tot acest timp, elevii sunt într-o mică vacanţă, cei mai afectaţi fiind cei din anii terminali.


„Am pierdut o parte din pregătirea pentru Bac, care se făcea în şcoală în cadrul orelor. Acum învăţăm mai mult acasă. Vreau să dau la Medicină“, ne-a declarat Diana Maria Sotropa, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare“ din Suceava.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite