Suceava: Student la 71 de ani, la Litere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Burac, de 71 de ani, a primit scutirea la plata taxei de înscriere la admiterea la Universitatea Suceava, deoarece conform metodologiei, candidaţii orfani de ambii părinţi primesc această facilitate.

Mihai Burac în vârstă de 71 de ani şi-a depus dosarul pentru admiterea la Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava. Inedită nu este doar vârsta viitorului student ci şi faptul că a cerut scutire la plata taxei de înscriere motivând că este orfan de ambii părinţi.

“Aşa scria în broşura universităţii că cei orfani de ambii părinţi beneficiază de scutirea taxei. În prezent sunt orfan, mama a murit în 1978 iar tata în 2001”, a declarat Mihai Burac.

Membrii comisiei de evaluare au analizat cererea acestui si au aprobat-o. "Miercuri s-a înscris un candidat de 71 de ani care a cerut scutire de taxă motivând că e orfan de ambii părinţi. Conform metodologiei trebuie să acordăm această scutire de taxă deoarece nicăieri nu este precizată limita de vârstă", a declarat Cătălina Iuliana Pânzaru, lector universitar doctor, secretar comisie admitere.


Deoarece candidatul de 71 de ani a absolvit Liceul “Ştefan cel Mare” în anul 1954 cei de la universitatea suceveană s-au văzut nevoiţi să-i echivaleze notele care în acea vreme erau de la 1 la 5. Mihai Burac este o persoană care toată viaţa şi-a petrecut-o singur, nu este căsătorit şi nu mai are pe nimeni.

De 32 de ani stă singur într-o garsonieră foarte mică. Întrebat de ce s-a înscris la facultate la vârsta aceasta a motivat că îşi doreşte să interacţioneze cu oamenii dar şi să aprofundeze noi cunoştiinţe. Şi-a ales Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării şi a optat pentru cele trei specializări pentru că vrea să cunoască cât mai mult. “Am optat pentru specializările Română-Franceză, Română – Italiană şi Română –Ucraineană. Existăm împreună cu cei care se formează”, viitorul student Mihai Burac.

Student a treia oară

În anul universitar 2009-2010 Mihai Burac a călcat din nou pragul universităţii sucevene. Bătrânul nu este pentru prima dată in postura de student. Acesta a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice de 5 ani din Suceava în anul 1998. El a revenit pe bancile universitatii din Suceava 11 ani mai tarziu.

“În anul 2009-2010 m-am înscris la Facultatea de Filozofie, dar şi la cea de Istorie Geografie, şi am rămas la ultima. Din cauză că nu aveam suficiente cunoştiinţe am renunţat”, ne-a declarat Mihai Burac.

Pentru bărbatul de 71 de ani  faptul că poate să urmeze cursurile unei universităţi este totul în momentul de faţă. Pentru că este singur şi nu prea interacţionează cu cei din jurul său facultatea ar însemna un adevărat spaţiu de regăsire.

“Am definit universitatea printr-o variabilă a marelui filozof Socrate şi anume <există o singură fericire, ştiinţa, şi o singură nefericire, neştiinţa>”, ne-a declarat acesta.

Chiar dacă are o anumită vârstă, acesta nu o simte, spune că la facultate o să-şi dea toată silinţa şi o să fie la concurenţă cu ceilalţi studenţi. “Vreau să-mi folosesc potenţialul intelectual la maxim”, a spus Mihai Burac.

După ce va termină studiile univesitare doreşte să continue cu un masterat. Acesta se regăseşte pe lista specializării Ucraineană - Română dintr-un total de 30 de locuri disponibile atât la cu/şi fără taxă pe a 14-a poziţie  cu media generală 5,79.

Chiar dacă va intra la cu taxă, bătrânul este hotărât să finalizeze cursurile facultăţii iar apoi să urmeze un masterat.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite