Suceava: Stranierii salvează piaţa imobiliară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţii imobiliari spun că preţurile la apartamente vor creşte cu 5% după venirea sucevenilor din străinătate. De la începutul anului, s-au încheiat lunar câte zece tranzacţii, majoritatea fiind prin Programul „Prima Casă“.

Reprezentanţii agenţiilor imobiliare primesc o gură de oxigen cu Programul „Prima Casă“ şi venirea concediului, când sucevenii plecaţi peste hotare se întorc acasă. „90% din cei care au tranzacţionat locuinţe prin agenţia noastră sunt prin acest program“, a spus Lăcrămioara Dascălu, administrator. Sucevenii care vor să-şi ia un apartament prin „Prima Casă“ nu trebuie să deţină nicio locuinţă şi să nu aibă credit ipotecar. Aceştia trebuie să dea un avans de 5% din preţul de achiziţie, dobânda practicată de bănci pornind de la 3,5%.


Nu au vândut nicio casă


„S-a reluat programul «Prima Casă» şi ne aşteptăm ca cererea să crească. Mai mult, în lunile iulie şi august se întorc şi stranierii şi vor fi cereri mai multe“, ne-a spus Gabriel Nae, administratorul unei alte agenţii imobiliare. În mod obligatoriu, spun reprezentanţii agenţiilor, preţurile vor creşte uşor. „Omul, dacă vede că are clienţi, va ridica preţul în speranţa că va obţine mai mult. Cam cu 5% estimăm că vor urca“, a mai spus Gabriel Nae.


De la începutul anului, nicio agenţie imobiliară din oraş nu a reuşit să vândă mai mult de zece apartamente într-o lună, dintr-un total de peste 400 scoase la vânzare de fiecare.  Această situaţie este determinată de puterea scăzută de cumpărare a populaţiei şi de îngheţarea creditărilor bancare.


Caută ieftin şi modern


„Nu am vândut nicio casă şi niciun teren anul acesta. Cele mai importante tranzacţii au fost un apartament de două camere în cartierul Obcini pe care l-am vândut cu 35.500 de euro şi o garsonieră în Burdujeni cu 18.000 de euro. Au fost clienţi, au întrebat, dar nu a cumpărat nimeni“, ne-a spus Mariea Mihai, agent imobiliar.


Sucevenii caută locuinţe cât mai ieftine şi cu îmbunătăţiri. „Au scăzut preţurile la toate, la apartamente, case şi terenuri, dar tot cred că sunt destul de mari. După părerea mea, mai au de unde să mai ia din preţ“, ne-a spus Cezar Nastasi, agent comercial.


Sunt şi suceveni care preferă să nu-şi scoată la vânzare locuinţele în această perioadă. „Mi-am mai cumpărat o garsonieră confort II acum patru ani şi am dat 19.000 de euro în «George Enescu». Acum nu cred că iau 12.000 de euro cu toate că e modernizată toată. Prefer să o mai ţin poate o să-şi mai revină piaţa asta. E închiriată şi mai scot un ban din ea“, a declarat Costel Drăghici, administrator.

image
Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite