Suceava: Şomerii suceveni au ales străinătatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 400 de persoane au plecat anul acesta la muncă peste hotare, majoritatea acceptând slujbe în agricultură. Alţi 2.000 de oameni au ocupat în luna martie locurile de muncă propuse de angajatorii locali, iar rata şomajului a scăzut de la 6,98% la 5,77%.

Luna martie a marcat o redresare semnificativă a pieţei muncii din Suceava. S-a înregistrat cea mai mare scădere a ratei şomajului din ultima perioadă. Dacă la sfârşitul lunii februarie rata şomajului în judeţ era de 6,98%, acum a ajuns la 5,77%.


Acceptă salarii mici


„Avem în prezent în evidenţele noastre 14.663 de şomeri, din care 6.494 indemnizaţi, iar din cei neindemnizaţi 3.998 s-au înscris pentru ajutoare sociale în baza Legii 416. Suntem bucuroşi că a scăzut cu peste 3.000 numărul şomerilor“, a precizat Aurelia Focşa, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava.


Asta pentru că angajatorii suceveni au venit cu o ofertă mai bogată de la o săptămână la alta, dar şi pentru că persoanele rămase fără loc de muncă au mai redus pretenţiile, mulţumindu-se cu nivelul actual de salarizare.


„Am avut foarte multe locuri de muncă pe care oamenii le-au ocupat, peste 2.000 în total. În al doilea rând, un număr mare de şomeri au ieşit din evidenţele noastre pentru că au plecat la muncă în străinătate“, a adăugat Aurelia Focşa.


În primele luni din an, aproximativ 400 de suceveni au plecat la muncă în străinătate, pe bază de contract, prin intermediul AJOFM. Mulţi dintre ei au ales Danemarca şi lucrează în agricultură, în ferme moderne.


Bursa locurilor de muncă, săptămâna viitoare


Şomerii au o nouă şansă de a-şi găsi o slujbă la Bursa generală a locurilor de muncă organizată pe 15 aprilie, începând cu ora 10.00, în foaierul Casei de Cultură Suceava. Evenimentul va începe însă la ora 9.00 la sediile locale ale Agenţiei din Fălticeni şi Câmpulung şi la Casa Germană din Rădăuţi.


Deocamdată AJOFM identifică angajatorii care sunt în căutare de personal, urmând ca oferta locurilor de muncă să fie definitivată în următoarele zile. 


Piaţa muncii din Suceava oferă şanse de angajare în special în comerţ, turism, construcţii şi silvicultură. Posturi vacante sunt în meseriile de muncitor necalificat la ambalarea produselor sau demolat clădiri, vânzător, administrator, şofer, zidar, confecţioner, femeie de serviciu, dulgher, barman, bucătar, agent pază sau electrician.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite