Suceava: Şomerii şi părinţii indemnizaţi, la control

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sucevenii care beneficiază de prestaţii sociale, dar muncesc şi la negru vor fi obligaţi să returneze banii la stat. Trei instituţii colaborează   pentru identificarea persoanelor care încasează şi ajutoare şi salarii de la patroni care îi ţin fără forme legale.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) şi Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale (AJPS) au făcut front comun pentru identificarea sucevenilor care încasează necuvenit bani de la stat, sub forma unor prestaţii sociale şi, în acelaşi timp, lucrează la negru.

„Ieri am transmis baza noastră de date celor de la AJOFM şi AJPS, iar ei ne vor pune la dispoziţie datele fiecărei persoane care intră în sistem pentru a-i depista pe cei care beneficiază de ajutoare de la stat şi lucrează fără forme legale“, a declarat Ionuţ Creţuleac, şeful ITM Suceava.

Trebuie să returneze banii la stat

Persoanele depistate că muncesc la negru care se vor regăsi şi în baza de date a AJOFM sau cea a AJPS vor trebui să returneze banii încasaţi de la stat, sub forma indemnizaţiilor de şomaj sau a prestaţiilor sociale.

Controalele au început cu cei 306 suceveni descoperiţi că munceau fără acte pe parcursul anului trecut. Inspectorii ITM Suceava spun că majoritatea cazuri lor de muncă la negru s-au înregistrat în domeniile comerţ, servicii, construcţii şi prelucrarea lemnului. Iar şomerii nu sunt singurii care se bucură că pot încasa bani din două locuri. „Ne-au fost semnalate astfel de cazuri şi printre persoanele care beneficiază de indemnizaţii de creştere a copilului, deci îi vom controla şi pe aceştia“, a menţionat Ionuţ Creţuleac.

Numărul prestaţiilor sociale a crescut cu 25%

Autorităţile spun că este îngrijorător faptul că numărul prestaţiilor sociale acordate sucevenilor a crescut într-un an cu 25%.

Potrivit datelor puse la dispoziţie de AJPS Suceava, la nivelul judeţului există 384.902 beneficiari, cu 94.715 mai mulţi faţă de anul anterior. Aceştia au primit pe parcursul anului 2010   ajutoare băneşti în valoare totală de 316,7 milioane de lei.

„A crescut numărul beneficiarilor de alocaţii complementare şi monoparentale, al celor care au primit ajutoare pentru energia termică şi al părinţilor care au luat indemnizaţii de creştere a copilului“, a precizat Mirela Florea, directorul executiv al AJPS Suceava.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite