Suceava: Şomerii care vor refuza o slujbă rămân fără bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şomerii verifică periodic ofertele AJOM, însă sunt nemulţumiţi de posturile libere
Şomerii verifică periodic ofertele AJOM, însă sunt nemulţumiţi de posturile libere

Tot de la anul, suma care li se va cuveni celor fără serviciu se va reduce la 375 de lei şi nu va mai fi raportată la salariul minim.

De anul viitor toţi şomerii care vor refuza să muncească atunci când Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) le va oferi o slujbă, oriunde în judeţ, vor rămâne fără indemnizaţie. După legislaţia actuală sunt sistaţi de la plată cei care refuză un post situat la o distanţă de cel mult 50 kilometri de localitatea de domiciliu.

„În general, reuşim să discutăm deschis cu oamenii şi le explicăm corect ce presupune legislaţia. Până acum nu am avut persoane cărora să le tăiem indemnizaţia“, a declarat Anca Capverde, purtător de cuvânt AJOFM la Suceava.

Ordonanţa aprobată recent de Guvern elimină însă condiţia legată de distanţă.„Nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj persoanele care, la data solicitării dreptului, refuză un loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor sau refuză participarea la servicii pentru stimularea ocupării şi de formare profesională oferite de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă“, se arată în Ordonanţa de Guvernu.

Refuză să lucreze departe

Sucevenii se simt în schimb nedreptăţiţi. „Păi eu sunt electrician şi, dacă scoate o firmă un anunţ prin Vatra Dornei, la peste 100 de kilometri de Suceava, cum să mă duc acolo să lucrez? Aş face mai mult pe drum decât aş lucra“, ne-a spus Ilie Gavrilovici. Joburile cel mai des refuzate sunt în domeniul confecţiilor.

„Eu în ultimul an am cheltuit aproape 1.000 de lei pe anunţuri că angajez confecţioneri, dar până acum, deşi s-a desfiinţat o fabrică foarte mare din acest domeniu, nu a venit nimeni să întrebe măcar“, ne-a declarat Dinu Agafiţei, patronul unui atelier de confecţii.

Nu vor slujbe în confecţii

Reprezentanţii AJOFM Suceava susţin însă că numărul şomerilor confecţioneri este în scădere. „Cei care au intrat în şomaj fie şi-au schimbat meseria, fie au plecat în străinătate din cauza condiţiilor din domeniul confecţiilor şi a salariilor scăzute“, a mai spus Anca Capverde.

 „Am lucrat la o firmă de tricotaje aproape şapte ani. Mi-am stricat sănătatea cât am stat acolo aplecată la maşina de cusut şi luam 500 lei. Nu mai vreau să aud de confecţii, acum am grijă de băieţelul unei vecine şi iau şi mai mulţi bani“, ne-a explicat Viorica Todiraş, fostă confecţioneră.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite