Suceava: Şomer: „Îmi caut serviciu de peste jumătate de an“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 19.000 de suceveni înregistraţi la Forţele de Muncă au la dispoziţie doar câteva sute de posturi.

Numărul şomerilor care reuşesc să-şi găsească un loc de muncă a scăzut vizibil în ultimele trei luni. Sucevenii care vor să se angajeze privesc îngrijoraţi listele cu joburi de la AJOFM, care îşi tot reduc dimensiunile. Mulţi sunt decişi să renunţe la căutări şi să emigreze.

Mai puţine joburi, mai mulţi şomeri

„Îmi caut serviciu de peste jumătate de an, sunt disperat. Acum mă uit pentru un loc de muncă în străinătate. M-ar interasa un post de ospătar în Danemarca sau Norvegia. Cred că-mi voi găsi ceva mult mai bine plătit ca la noi“, a spus Daniel Ungureanu, de 24 de ani.

Conform statisticilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, firmele dispuse să primească noi salariaţi sunt din ce în ce mai puţine. Dacă în luna mai s-au angajat 1.338 de suceveni prin AJOFM, în iunie au fost doar 885, iar în iulie chiar mai puţini. Fenomenul se produce simultan cu cel al creşterii numărului de şomeri în condiţiile în care tot mai mulţi suceveni şi-au pierdut serviciul vara aceasta.

„În cursul lunii iulie, din disponibilizări colective au intrat în evidenţele agenţiei noastre un număr de 40 de persoane, iar prin concedieri individuale de personal 608 persoane“, a declarat Anca Capverde, purtător de cuvânt al AJOFM.

Oferte bune din afară

Pentru săptămâna viitoare, cei 19.000 de suceveni, câţi se găsesc în evidenţele AJOFM, au la dispoziţie doar 230 de locuri de muncă. Cele mai multe sunt în construcţii, pentru muncitori necalificaţi, zidari şi mozaicari. Singurii cu şanse reale de angajare, dar dispuşi să plece peste graniţă sunt cei specializaţi în domeniul sanitar. Mai exact, 200 de asistenţi medicali sunt aşteptaţi de clinicile din Malta.


Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite