Suceava: Soldatul mort în Irak şi-a lansat două cărţi post-mortem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Grosaru a murit acum trei ani în Irak încercâns să-şi salveze cinci dintre colegi. Familia lui încă nu şi-a revenit deoarece aceasta a mai pierdut un suflet, pe fratele lui, tot în război. Pe sucevean, misiunile din Afganistan îl inspirau şi astfel a reuşit să scrie zeci de poezii.

A fost alături de “Scorpionii Roşii” şi a făcut parte din Batalionul 26 Infanteri “Neagoe Basarab” în războiul în Afganistan. A murit pe 21 septembrie 1997 într-o misiune în sudul Irakului, ucis de o mină antitanc.

Colegii care au fost atunci cu el şi care au scăpat cu viaţă, dar şi familia au lansat astăzi două volume “Pasărea de Ceară” şi “Chemarea în necunoscut”, ambele scrise în timpul vieţii de soldatul Ioan Grosaru şi care se aflau în manuscris. “Ioan Grosaru nu a fost doar un militar destoinic şi curajos, ci şi un poet înzestrat.

Este autorul a încă două volume de versuri, “Corabia din furtuna” şi „Peregrin la porţile deşertului”, precum şi al unui roman, “Fiica Pălimarului”, rămas în manuscris”, a declarat Daniel Burlacu, maior şi ofiţer de relaţii publice la Brigada 15 Mecanizată  “Podu Inalt”.

Lansarea a avut loc astăzi, 10 aprilie la Muzeul de Artă “Ion Irimescu” din Fălticeni în jurul orei 10.00 şi i-a adunat  pe toţi cei care au dorit să-i aducă un omagiu autorului.

Ioan Grosaru avea 38 de ani şi a fost decorat cu medalia “Nato – non article V”, deoarece a şi-a îndeplinit atribuţiile în slujba păcii şi a libertăţii.

La vestea morţii, Ministerul Apărării l-a avansat post-mortem la gradul de sublocotenent iar preşedintele României i-a acordat Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de cavaler.

Suceveanul era cunoscut în judeţ deoarece în timpul vieţii a publicat şi alte cărţi de versuri şi proză.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite