Suceava: Seminţe pentru legume la suprapreţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comercianţii care au venit cu răsaduri şi puieţi în pieţe au majorat preţurile, în medie, cu 20% faţă de anul trecut. Deşi temperaturile sunt încă scăzute, oamenii cu pământ la ţară au început să cumpere puieţi de pomi fructiferi şi seminţe de legume.

Pieţele şi supermarket-urile din oraş s-au umplut cu răsaduri şi puieţi de pomi fructiferi. Un măr, păr, prun şi cireş costă 12 lei, în timp ce nucul ajunge la 15 lei. „Avem marfă românească adusă de la pepinieră din Aiud. E cea mai bună. Suntem dispuşi să mai lăsăm din preţ“ ne-a spus Adriana Blănaru, vânzătoare.

Sucevenii care vor să-şi planteze în grădini pomi fructiferi spun că preţul lor este mai mare decât anul trecut. „Vreau să cumpăr, dar caut preţul cel mai bun. Anul trecut am luat meri şi peri cu 10 lei“, a spus Valentin Ştefan, de 66 de ani.

Cartofii de sămânţă, de 4 ori mai scumpi

Preţurile la seminţe variază în funcţie de locul în care se vând. Pliculeţul costă între 80 de bani în supermarket-uri şi 2 lei în pieţe.

Seminţe de roşii, ardei, vinete, varză pot fi găsite cu 1,5 lei în Piaţa Mică şi cu 2 lei în Piaţa Mare. Kilogramul de arpagic românesc costă în pieţe 9 lei, dar ajunge la 12 lei cel alb şi 13 lei cel roşu adus din străinătate. „Arpagicul îl aducem din Olanda pentru că aici nu prea mai pun oamenii pentru sămânţă. Am urcat preţurile la răsadurile de ceapă cu 3-4 lei faţă de anul trecut pentru că nici nu avem clienţi şi le cumpărăm şi noi mai scump“, a explicat Cristina Dascălu, comerciant în Piaţa Centrală din Suceava.

Usturoiul poate fi cumpărat cu 25 de lei pe kilogram. „Îl vindeam anul trecut cu 15 lei. Acum îl dăm mai scump pentru că se păstrează foarte greu peste iarnă deoarece seacă“, a completat Cristina Dascălu.

Sucevenii consideră că preţurile pentru tuberculii de cartofi sunt foarte mari. Aceştia ajung la 2 lei pe kilogram. „Sunt foarte scumpi cartofii. Anul trecut ne-a intrat apa şi nu am mai avut ce culege. Trebuie să cumpăr, dar mai aştept poate mai scade preţul. Pe vremea asta, acum un an, se vindeau cu 50 de bani, iar acum e de patru ori mai mult. Nu o să mai punem decât câţiva ari lângă casă“, ne-a spus Vasile Moscaliuc, instalator.

Persoanele interesate pot să-şi mai cumpere din pieţe sămânţă de sfeclă furajeră cu 26 de lei kilogramul, lucernă cu 19 şi trifoi cu 14 lei. Viţa de vie poate fi achiziţionată cu 5 sau 8 lei butucul.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite