Suceava: Secretele brânzei de Bucovina, dezvăluite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laptele, cheagul natural şi apa de izvor fac caşcavalul de vis. Sucevenii prezenţi ieri la deschiderea Târgului „Produs în Bucovina“ au înghiţit mai mult în sec din cauza preţurilor ridicate la produsele expuse.

Pe esplanada centrului comercial din Lunca Sucevei au fost expuse începând de ieri peste o sută de produse gustoase din carne şi brânzeturi. 
Soţii Gheorghe şi Liliana Cucoş, producători de brânzeturi din Frătăuţii Vechi, ne-au dezvăluit câteva din secretele muncii lor pe care au moştenit-o din străbuni.


„Punem multă dragoste“


„Secretul brânzeturilor constă în calitatea ingredientelor, pe care le combinăm cu multă dragoste şi suflet bucovinean. Noi facem brânzeturile numai din lapte de vacă şi folosim cheag natural, care dă produselor o durabilitate mai lungă“, ne-a spus Gheorghe Cucoş. Meseria a moştenit-o de la socrul său, care face brânzeturi din 1965.


Nea Traian, baci la o stână din Fundu Moldovei, ne-a spus şi el câteva din secretele facerii brânzei la stână deoarece l-am surprins chiar în timp ce învârtea balmoşul în ceaun. „Laptele trebuie să fie curat şi ţinut în apă de izvor rece de munte, iar cheagul trebuie să fie din rânză de miel sau viţel, dar cel mai bun e cel de miel“, ne-a spus nea Traian Teodorovici. Baciul a adăugat că cel care aduce apa de la izvor  şi pune cheagul la făcut nu are voie să vorbească cu nimeni în tot acest timp.


„Se spune din bătrâni că ne fereşte de boală şi aduce bine la casă. De asemenea, primăvara, când urcăm cu oile la munte şi toamna, când coborâm, trecem oile peste o apă curgătoare pentru a le feri de boală“, a completat nea Traian.


„O afacere de familie“


Producătorii au fost mai zgârciţi cu secretele cârnaţilor. „Reţetele şi secretele nu le spunem. E o afacere de familie în care noi facem toate prosusele: jambon, pastramă, porc  umplut, cârnaţi sau ceafă. Toate se vând foarte bine”, ne-a spus Ioan Ţaran Baciu, producător din Fundu Moldovei.
La târg, sucevenii pot admira şi animalele pe care le cresc bucovinenii, de la porumbei de rase rare, găini, câini ciobăneşti şi cai, până la vaci şi tauri de rase franţuzeşti. Aici a fost adus taurul Chicago, de 3 ani jumătate şi 1.200 de kilograme.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite