Suceava: Se aprind luminile la „Crăciun în Bucovina“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivă
Arhivă

Vor fi concerte de colinde şi urături, Moş Nicolae va da cadouri celor mici, iar amatorii vor fi învăţaţi să pregătească tradiţional preparate din carne de porc.

Ediţia de anul acesta a proiectului „Crăciun în Bucovina“ va începe duminică, 5 decembrie, la Muzeul Satului Bucovinean din Suceava. După deschiderea oficială vor fi organizate mai multe evenimente pentru copii, care vor primi cadouri din partea lui Moş Nicolae şi vor putea să asiste la spectacole de teatru cu păpuşi.

Tot duminică, vor fi aprinse şi luminile din bradul de Crăciun din centrul municipiului, la ora 18.00, când va fi deschis şi un Târg de Crăciun pe esplanada Casei de Cultură Suceava. Cei care vor dori să audă un concert de colinde, vor avea posibilitatea de a-l asculta pe Grigore Leşe, începând cu ora 19.00, la Catedrala Catolică „Sf. Ioan Nepomuk“ din Suceava.

În perioada 6-18 decembrie vor fi organizate acţiuni în mai multe zone ale judeţului. Astfel, sucevenii vor putea participa la evenimente specifice perioadei de dinaintea Crăciunului.

De Ignat, prin judeţ

„Unul dintre acestea este Ignatul, prepararea produselor tradiţionale. Acest lucru va putea fi văzut în mai multe localităţi cu tradiţie: Suceviţa, Mănăstirea Humorului, Poiana Stampei, Vama, Mălini, dar şi în Muzeul Satului Bucovinean“, a declarat Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean. Totodată, turiştii vor putea să participe la şezători sau la repetiţiile pentru colinde şi urături.

De exemplu, luni, 7 decembrie vor avea loc, de la ora 16.00, repetiţii pentru colinde, urături şi obiceiuri de iarnă la Mănăstirea Humorului. Marţi, la Suceviţa (de la 10.00) va fi organizat Ignatul, ritualul tăierii porcului şi prepararea produselor tradiţionale specifice în Bucovina.

„Tradiţiile noastre sunt unice în lume“

„Este un proiect bine venit pentru Bucovina. Zona noastră are foarte multe obiective turistice care merită promovate. Tradiţiile noastre sunt unice în lume şi nimeni nu mai îmbracă portul popular cu aceeaşi mândrie ca şi noi. Turiştii pot să vadă la noi pe viu ce înseamnă să faci un cârnat sau o şuncă afumată de casă“, a spus Dorin Andrieş, din localitatea Vadul Moldovei.

În perioada 19-22 decembrie vor fi organizate concerte de colinde. Turiştii, dar şi localnicii vor putea participa la spectacole de colinde la Muzeul Satului Bucovinean, dar şi în mai multe localităţi din judeţ, precum Vatra Moldoviţei, Mănăstirea Humorului, Coşna, Vama, Mălini, Straja, Botoşana, Poiana Stampei.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite