Suceava: Şcolile încarcă facturile Primăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

1,2 milioane de lei are de plătit autoritatea locală pentru utilităţile unităţilor de învăţământ.

Primăria Suceava are de achitat facturi enorme în contul utilităţilor consumate de instituţiile din subordinea sa, însă cele mai mari sume vin din partea şcolilor din municipiu. Potrivit primarului Ion Lungu, factura la utilităţi aferentă unei luni de iarnă se ridică la 1,5 milioane de lei, din care 1,2 milioane lei reprezintă consumul unităţilor şcolare sucevene. În acest sens, la începutul lunii februarie, administraţia locală a trimis consilierii locali prin şcoli pentru a identifica acele cazuri în care se pot reduce cheltuielile cu utilităţile.

Au fost reprezentanţii Primăriei şi la noi în şcoală şi ne-au rugat să reducem consumul la utilităţi pe cât posibil şi să facem economie. Într-adevăr, costurile întreţinerii unei şcoli ca a noastră sunt foarte mari, mai ales că avem şi sala de sport“, ne-a spus Constantin Mărgineanu, directorul Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ Suceava.

Mai mult decât atât, autorităţile locale intenţionează să reorganizeze spaţiile utilizate de şcoli, acolo unde se poate, astfel încât să fie reduse şi facturile pentru energia electrică şi termică, pentru apă şi canal.

Calorifere reci seara şi în weekend

La sfârşitul acestei săptămâni, la Primăria Suceava va avea loc o şedinţă în cadrul căreia vor fi analizate soluţiile de reducere a cheltuielilor în unităţile şcolare din municipiu, astfel încât facturile să fie mai mici. Până atunci, lumina în şcoli se stinge mai devreme, căldura se închide seara şi în weekend, iar acolo unde s-au identificat fonduri s-au montat senzori pentru reducerea consumului de apă şi energie electrică.

La Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare“ Suceava conducerea unităţii a montat apometre pentru monitorizarea consumului de apă, la şcolile nr. 8 şi 9 există senzori la corpurile de iluminat pentru a reduce consumul energiei electrice, iar în toate unităţile şcolare căldura nu este folosită decât în timpul orelor de curs. De asemenea, economii se fac şi la consumabile, angajaţii din şcoli fiind cumpătaţi în acest sens.

„Când nu avem activităţi în sala de sport întrerupem căldura. Procedăm la fel după terminarea cursurilor, de la 17.00 la ora 22.00, iar în weekend-uri centrala termică este închisă. În ce priveşte consumul de energie electrică, nu aprindem lumina decât la lăsatul serii“, a explicat Constantin Mărgineanu, directorul Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ Suceava.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite