Suceava: Şcoli modernizate cu bani de la nunţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorii liceelor din Suceava spun că sumele strânse sunt mici, dar le permit să facă reparaţii şi să cumpere cretă sau detergenţi. 

Tot mai multe licee din Suceava care au regim de cantină-internat organizează nunţi şi petreceri private pentru a putea face rost de bani pentru diverse reparaţii sau igienizare.

Directorii consideră că, deşi sumele adunate nu sunt foarte mari, acestea sunt binevenite în condiţiile în care bugetele de care dispun sunt mici.  Sunt şi cantine de licee care au foarte mare căutare, ceea ce înseamnă mai mulţi bani pentru investiţii în şcoală. De obicei, persoanele care doresc să-şi organizeze nunta într-un astfel de spaţiu nu îşi permit să închirieze unul la restaurant.

Cantinele, promovate cu huse şi decoraţiuni

Cu toate acestea, administratorii şcolilor caută permanent metode pentru a-i atrage pe clienţi în cantinele proprii. „Avem nunţi programate şi sâmbăta asta şi sâmbăta viitoare. Avem 30 de nunţi anul acesta. În comparaţie cu anul trecut, e destul de bine. La noi, organizarea unei nunţi costă 2.000 de lei. Când clientul doreşte, noi putem să facem şi amenajarea sălii. Husele pentru scaune şi mese sunt făcute de noi. Câteva angajate de-ale noastre le-au cusut. Ornarea sălii costă aproximativ 800 de lei“, ne-a declarat Ioan Chit, administrator la Colegiul Tehnic „Petru Muşat“ din Suceava.

Banii care rămân după astfel de evenimente sunt, spun angajaţii, folosiţi cu chibzuinţă în interesul şcolii. „Orice bănuţ în plus este bine venit. Folosim banii pentru a repara uşi, geamuri, mai plombăm o groapă din curtea şcolii. Cumpărăm şi cretă sau detergenţi“, a adăugat Ioan Chit.

Fără clienţi

Cele mai multe cereri pentru nunţi sunt în lunile iulie şi septembrie. În Suceava, majoritatea liceelor care au cantină îşi folosesc spaţiile pentru a atrage fonduri. Pentru unele unităţi, cantinele nu reprezintă însă un mare avantaj pentru că duc lipsă de clienţi, iar la buget rămâne doar jumătate din suma câştigată.

 „Vara aceasta am avut doar trei nunţi, jumătate faţă de anul trecut. Numărul celor care doresc să-şi facă nunta în cantină a scăzut. La noi constă 1.600 lei închirierea spaţiului. Din aceşti bani, 50% îi virăm la Primărie. Cu banii rămaşi facem ce putem în şcoală“, ne-a declarat Gabriel Jugănaru, administrator la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite