Suceava: Şcoala a început cu forţa la Costâna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În satul Costâna clopoţelul a sunat printre ţipete, îmbrânceli şi lacrimi. Părinţii nu concep ca micuţii lor să-şi continue studiile la Todireşti.

Luni, în prima zi de cursuri, elevii de gimnaziu din Costâna au găsit clasele încuiate. Părinţii au aflat că cei mici trebuie să meargă în altă localitate, dar au refuzat „oferta“. A doua zi, văzând că nimeni nu vrea să vorbească cu ei, au luat cu asalt şcoala şi au intrat toţi buluc în clădire, cerând socoteală. Până la urmă a intervenit Poliţia şi a calmat spiritele.

Reprezentanţii ISJ spun că la Costâna activitatea şcolii a fost restrânsă din lipsă de elevi. Pe de altă parte, sătenii spun că şcoala lor este în perfectă stare de funcţionare şi că elevii se pot bucura de toate condiţiile aici.

Pierd ore pe drum

Distanţa de la Costâna la Todireşti este de 7-8 kilometri. O parte din copiii, care locuiesc în casele de lângă pădure, vor trebui să facă naveta şi câte 10 kilometri.  „Am un băiat în clasa a VII-a şi o fetiţă la grădiniţă. Este foarte greu pentru un copil să se trezească în fiecare dimineaţă la ora cinci şi jumătate. Când ajunge la şcoală este deja obosit“, ne-a spus Casandra Teliuc, mama a doi copii.

Părinţii din sat sunt hotărâţi să nu-şi lase copiii la şcoala din comună. Ei spun că primăria le pune la dispoziţie un singur microbuz. „Cum vor ei să transporte 54 de elevi cu un singur microbuz, dacă într-un singur trasport încap 14 persoane? Câte drumuri trebuie să facă maşina pentru a duce toţi elevii la şcoală. Numai în clasa a VII-a sunt 23 de elevi“, ne-a pus Teodor Muntean tatăl a doi elevi.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite