Suceava: Sclavii mirosului oribil de la ferma de porci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Severin Maximiuc spune că mirosul este insuportabil
Severin Maximiuc spune că mirosul este insuportabil

Localnicii din Liteni se plâng că trebuie să suporte de trei ani un iz oribil şi că mulţi dintre ei au făcut iritaţii la gât şi la ochi. Oamenii spun că au făcut sesizări la Garda de Mediu din Suceava, dar până în prezent nu s-a rezolvat nimic. 

Locuitorii satului Liteni, comuna Moara, sunt nevoiţi să suporte mirosul oribil emanat de la o fermă de porci. Cei 600 de localnici se plâng că de trei ani sunt forţaţi să trăiască în izul pestilenţial şi că mulţi dintre ei suferă de iritaţii la nivelul ochilor sau a gâtului.

„Crescătoria de porci nu corespunde parametrilor tehnici de exploatare. În fiecare dimineaţă şi seară simţim acelaşi miros. Ne ustură ochii. Am adus noi pe cineva pe cont propriu să facă probe în zonă. La teste a ieşit că nivelul de amoniac este anormal de mare. Se simte atât de tare pentru că cei de la ferma de porci nu folosesc substanţă neutralizantă“, a declarat Severin Maximiuc, sătean din Liteni.


Oamenii spun că au făcut sesizări şi la Garda de Mediu, dar până acum nu s-a luat nicio măsură. „Până acum n-a venit nimeni de la Gardă. Miroase atât de tare că nici nu poţi respira. Stăm în case cu geamul şi uşile închise“, a completat Gheorghe Maximiuc, un alt sătean nemulţumit. Mulţi dintre locuitori vor să se mute în altă parte. „M-am gândit să-mi vând casa din cauza mirosului care vine de la fermă. Cred că din cauza lui m-am îmbolnăvit de astm. Am şi hârtie de la medic. Este o poluare ieşită din comun“, a spus Constantin Havriliuc, localnic.


Reprezentanţii fermei au refuzat să vorbească cu jurnaliştii. I-au luat la întrebări de ce fac fotografii în zona fermei şi susţin că „aşa e normal să miroase de la o fermă de animale“.


Inspectorii de mediu n-au găsit nimic în neregulă


Reprezentanţii Gărzii de Mediu Suceava spun că au primit reclamaţii de la oamenii din satul Liteni, comuna Moara, cu privire la mirosul insuportabil care este emanat de la ferma de porci. Potrivit acestora, ultima sesizare s-a făcut în martie anul acesta, iar comisarii de mediu au fost în zonă.


„Firma respectivă respectă prin proiect toate cerinţele, inclusiv distanţa de 500 de metri faţă de localitate. Conform legislaţiei, noi ne-am făcut treaba. Efectele asupra sănătăţii nu sunt de competenţa noastră, ci a Direcţiei de Sănătate Publică“, a declarat Diana Găşpărel, şeful Comisariatului Regional al Gărzii Mediu.


Sesizări blocate pe traseu


De cealaltă parte, şeful Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul DSP spune că nu ştie de caz pentru că nu a primit nici reclamaţie. Potrivit legii, cei de la Garda de Mediu trebuiau să trimită sesizarea în termen de cinci zile instituţiei abilitatea să o rezolve.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite