Suceava: Săteni salvaţi de pompieri din calea puhoaielor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ploile căzute la sfârşitul săptămânii le-au adus necazuri oamenilor care locuiesc în apropierea râului Plătinoasa, din satul Capu Codrului.

Peste 80 de localnici au fost la un pas să rămână sub cerul liber din cauza apelor ieşite din matcă în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când râul a inundat patru hectare de teren agricol.


Zeci de familii au rămas fără culturile de porumb şi cartofi. „Pentru că exista riscul ca apele să inunde 20 de gospodării din apropiere, am intervenit cu 15 militari, alături de 7 jandarmi, 2 poliţişti şi 21 de oameni din Păltinoasa şi am creat un dig de protecţie din arbori, gard din împletituri de nuiele şi saci cu nisip“, a explicat Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Inundaţiile s-au produs după ce vechiul dig s-a rupt pe o lungime de 15 metri. Construcţia, ridicată în 2008, când au avut loc cele mai mari inundaţii din Bucovina, nu a făcut faţă volumului mare de aluviuni, roci şi apă.


 „După decolmatarea albiei, pe parcursul întregii nopţi s-a monitorizat zona. Nu au mai fost evenimente deosebite“, a adăugat Găleată. Cu toate acestea, sătenii stau cu frica în sân pentru că la o ploaie mai puternică şi acest dig se poate rupe. „Localitatea are 1.720 de gospodării, iar localnicii se ocupă cu creşterea animalelor şi cu agricultura. O nenorocire de acest fel le poate compromite veniturile serios deoarece fără culturile de sezon nu se pot descurca“, a spus Dumitru Cristian Carpiuc, primarul din Capu Codrului.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite