Suceava: Salarii mărite pentru dascăli cu întârziere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banii au fost blocaţi în trezorerii aproape două săptămâni, pentru că lipsea avizul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ). Astăzi este zi de leafă pentru mii de cadre didactice din judeţ care şi-au solicitat drepturile în funcţie de hotărârile judecătoreşti obţinute.

Conflictul dintre angajaţii din învăţământul sucevean şi autorităţi a luat sfârşit ieri, când trezoreriile au acceptat statele de plată ale profesorilor. Aceştia îşi vor primi astăzi salariile majorate cu 15% în baza Legii 221, pentru că au hotărâri judecătoreşti irevocabile în acest sens. 

„Am depus la Trezorerie statele de personal cu avizul Inspectoratului Şcolar, unde apare şi suma pe care o are de primit fiecare profesor, după Legea 221. Au fost acceptate, iar mâine (astăzi -n.r.) ar trebui să intre banii pe carduri“, a declarat Cornel Romaşcu, directorul Colegiului Economic „Dimitrie Cantemir“.

Diferenţe de sute de lei la salariile recalculate

Diferenţa dintre salariile calculate în baza OUG 41 şi cele după Legea 221 este de ordinul sutelor de lei, astfel că profesorii au refuzat cu îndârjire să accepte sumele mici impuse la începutul lunii de ministerele Educaţiei şi Finanţelor. „Am refuzat să luăm salariile după OUG 41, pentru că noi avem nişte hotărâri judecătoreşti care trebuie puse în aplicare, şi nu interpretate“, ne-a spus Gheorghe Şorodoc, liderul Sindicatului „Bucovina“ Rădăuţi. Mai exact, dacă ar fi acceptat salariile calculate după OUG 41, profesorii suceveni ar fi luat în minus sume cuprinse între 400 şi 700 lei, cu tot cu majorarea de 15% care se aplică tuturor bugetarilor începând cu 1 ianuarie.

Ce salarii iau astăzi cadrele didactice

Un profesor de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare“ din Suceava, cu gradul didactic I, cu o vechime de peste 35 de ani, cu gradaţie de merit şi ore de diriginţie va încasa astăzi un salariu de 2.870 de lei, iar unul cu gradul II şi peste 25 de ani de activitate, va primi o leafă de 2.229 de lei. Dacă ar fi acceptat salariile calculate după OUG 41, aceştia ar fi încasat 2.154 de lei, respectiv 1.685 de lei.

La Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir“ situaţia este asemănătoare, diferenţele fiind cuprinse între 300 şi 600 lei între cele două baze de calcul a salariilor. „Mulţi profesori au rate în bănci sau alte obligaţii, aşa că orice bănuţ în plus este de ajutor“, a conchis directorul Cornel Romaşcu.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite