Suceava: Ritualul tăierii porcului la Muzeul Satului Bucovinean (UPDATE, FOTOGALERIE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Porcul va fi adus la muzeu gata sacrificat
Porcul va fi adus la muzeu gata sacrificat

Cei prezenţi în această dimineaţă la muzeu vor putea vedea pe viu cum se pregătesc preparatele tradiţionale din carne de porc.

Sucevenii care nu au văzut niciodată cum se pregătesc bucatele din porcul tăiat de Ignat au acum ocazia să ia parte la aşa ceva.

Astăzi, începând cu ora 10.00, un porc sacrificat va fi adus la Muzeul Satului Bucovinean unde va fi pregătit de angajaţii muzeului. Cei prezenţi acolo vor putea vedea pe viu cum se pregătesc cârnaţii, caltaboşii, toba, dar şi alte preparate tradiţionale de Crăciun.

Ritualul tăierii porcului în Bucovina

Update ora 13.00 “Vrem să ilustrăm prin acest eveniment obiceiurile, superstiţiile şi tradiţiile moştenite din străbuni. Din bătrâni se spune că porcul trebuie tăiat pe 20 decembrie, însă în unele zone din Bucovina se taie în Ajunul Crăciunului pentru a nu se murdări oalele şi pentru a nu exista tentaţii de a mânca pentru că e post. Cu toate acestea, se mănâncă în ziua tăierii <pomana porcului>, adică friptura”, ne-a povestit Violeta Enea, muzeograf.

Ritualul tăierii porcului în Bucovina

Superstiţii bucovinene

Tot din străbuni se spune că porcul visează în noaptea dinainte de a fi tăiat, iar înainte să fie tăiat i se face semnul crucii în frunte pentru a muri uşor, iar carnea să fie fragedă. Femeile bucovinene nu participă la tăierea porcului deoarece sunt miloase, iar porcul se chinuie şi nu poate muri. “Nu au voie să spună <săracul porc> pentru că nu mai poate muri. De asemenea, cel care îl taie nu are voie să scrâşnească din dinţi pentru că altfel carnea va fi tare”, ne-a mai spus Violeta Enea.

Ritualul tăierii porcului în Bucovina

Porcul, cumpărat cu bani din sponsorizări

Porcul care a fost sacrificat în această dimineaţă a fost cumpărat de la un sătean dintr-o localitate de lângă Suceava. “Ne-am trezit ieri că trebuie să cumpărăm porc. Noi ştiam doar că vom pune la dispoziţie spaţiul, Muzeul Satului Bucovinean. Ne-am mobilizat până la urmă şi am cumpărat porcul de la un sătean cu 9 lei kilogramul, bani pe care i-am adunat din sponsorizări”, a explicat Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei.

Ritualul tăierii porcului în Bucovina

Ioan Cernica, muncitor al muzeului, a fost măcelarul porcului de 120 de kilograme. “Nu am numărat niciodată câţi porci am tăiat, ştiu doar că prima dată m-a învăţat un unchi, iar de atunci tai în fiecare an”, ne-a spus Ioan Cernica.

Ritualul tăierii porcului în Bucovina

Sângele de porc leac pentru boli

Tot din străbuni se spune că imediat ce era tăiat porcul, se punea mei sub locul pe unde curgea sângele. Femeile uscau meiul îmbibat cu sângele porcului şi îl foloseau ca leac la diferite boli pe tot parcursul anului.

“La noi în Bucovina se mai spune că cine are porc şi nu îl taie de Ignat, acesta nu mai creşte deloc. De asemenea, atunci când bărbaţii duc capul porcului în casă la femei să facă răcitură trebuie să îl ducă cu râtul înapoi pentru a nu se sparge oalele gospodinelor, iar următorii porci pe care îi vor avea să fie la fel de buni de carne”, a mai spus Violeta Enea.

Ritualul tăierii porcului în Bucovina

Splina porcului prevesteşte vremea

Când măcelarul spintecă porcul prima dată caută splina porcului pentru a vedea cum va fi iarna. “Dacă splina e lungă, iarna va fi lungă, iar dacă e groasă spre coadă înseamnă că ultima lună din iarnă va fi grea şi friguroasă”, a mai explicat Violeta Enea.

Tot reprezentanţii Muzeului Bucovinei ne-au spus că aceste superstiţii şi obiceiuri au apărut în urma deznădejdilor oamenilor de pe parcursul anului, când nu aveau recolte prea bogate.

Ritualul tăierii porcului în Bucovina

“Toate aceste superstiţii erau legate de hrană şi de animale pentru că acestea erau cele mai importante, iar pentru ca oamenii să se încurajeze interpretau lucrurile cu speranţa că în anul viitor va fi mai bine”, a concluzionat Violeta Enea.

La tăiatul porcului sunt aşteptaţi toţi angajaţii Muzeului Bucovina, dar şi toţi sucevenii care vor trece azi prin zonă. Acest ritual este organizat de Consiliul Judeţean, făcând parte din programul “Crăciun în Bucovina”.

Ritualul tăierii porcului în Bucovina
Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite