Suceava: Proteste în Campusul USV . (FOTOGALERIE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii îi vor trimite un pachet cu zacuscă lui Funeriu. Toate aceste manifestări vin din nemulţumirea tinerilor privind lipsa celor 25% din puterea de decizie din forurile universităţii.

Studenţii suceveni au început săptămâna cu proteste şi, respectiv, grevă japoneză împotriva noii Legi a Educaţiei, care le ia dreptul studenţilor de a reprezenta o parte din puterea de decizie a universităţii.

„O problemă majoră din noua Lege a Educaţiei care pe noi ne afectează direct reprezintă lipsa celor 25% în decizia modalităţii de desemnare a rectorului, precum şi în procesul de desemnare a acestuia indiferent de modalitatea de alegere. De asemenea, lipsa celor 25% în Consiliul de administraţie“, ne-a spus Oana Poraicu, preşedintele Asociaţiei Studenţilor din Universitatea Suceava (ASUS).

Aproximativ 200 de studenţi au participat la acţiunea de protest de ieri şi au purtat banderole albe pe care era scris „PROTESTATARI“, iar aceştia speră ca numărul protestatarilor să ajungă şi la 1.000.

image

În această seară studenţii susţin că îşi vor scoate cearşafurile pe geamurile din cămine pe care vor scrie negru pe alb „VREM 25%. Drepturile studenţilor NU sunt negociabile!“ şi cu „Esti incapabil să votezi! Semnat Ministru“, iar miercuri aceleaşi cearşafuri le vor scoate şi pe geamurile cantinei şi universitate.

image

„Joi îi vom trimite un pachet domnului ministru cu ceea ce mâncăm noi, să vadă şi el cum e viaţa de student. Îi vom pune zacuscă, murături, slănină, salam de la colegii care primesc mâncare de la părinţi“, ne-a mai spus reprezentanta ASUS. Studenţii sunt hotărâţi să lupte pentru drepturile lor şi susţin că săptămâna viitoare vor ajunge la Bucureşti şi vor protesta în faţa Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului dacă până atunci nu vor obţine ce vor.

„Noua Lege a Educaţiei înseamnă pierderea vocii noastre în forurile cele mai înalte. Ni se taie practic toate aripile. Noi reprezentăm 90% din arealul universităţii şi nu e normal să nu ne putem spune punctul de vedere în luarea deciziilor“, ne-a spus Dumitru Palancanu, student în anul I la Facultatea de Istorie şi Geografie, specializarea Asistenţă Socială.

image

Sprijiniţi de profesori

Profesorii din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) îşi sprijină studenţii şi susţin că trebuie să le fie respectate drepturile. „Eu aş spune că studenţii merită să reprezinte 30% din forurile de decizie. Trebuie să facă scandal pentru a obţine ce vor, mai ales că acum se lucrează la cartele universitare unde pot fi făcute aceste precizări“, ne-a declarat avoctul Răzvan Viorescu, profesor de drept administrativ şi constituţional în cadrul USV.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite