Suceava: Protecţia Copilului strânge cureau la cheltuieli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micuţii din centrele de plasament din Suceava vor simţi reducerea cu 20% a cheltuielilor, impusă de Guvern. Şefii DGASPC taie „în carne vie“. Ei micşorează cotele de benzină, reduc hârtia şi consumabilele folosite, dar şi porţiile de hrană pentru copii.

Ordonanţa de Guvern 55, promulgată luna trecută, obligă autorităţile publice să-şi reducă cheltuielile materiale cu 20%. Această măsură loveşte şi în bugetul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), care se vede obligată să „strângă cureaua“, deşi şefii instituţiei se jură că funcţionează deja în regim de avarie.


„Am început să facem reduceri de cheltuieli încă de anul trecut. Am oprit investiţiile, reparaţiile, iar la sediul direcţiei am redus tot ce se putea reduce, adică hârtie, internet sau consumabile, benzină şi deplasări“, a declarat Nicoleta Daniliuc, directorul coordonator al instituţiei.


Micuţii au cel mai mult de suferit


Urmează măsuri şi mai drastice. Va fi redusă raţia de hrană a copiilor şi a adulţilor aflaţi în plasament, care şi aşa este mică, de doar 11 lei pe zi. Deocamdată, şefii DGASPC se bazează pe alimentele aflate „pe stoc“, iar decizia privind reducerea raţiilor ar putea fi luată la jumătatea acestei luni, când va avea loc şedinţa în care se va stabili bugetul direcţiei. Şefii DGASPC spun că vor încerca să evite scăderea raţiilor. „Nu ne dorim să se întâmple acest lucru pentru că grija noastră este sănătatea şi confortul celor aflaţi în plasament, dar vom găsi o soluţie viabilă. Vom reduce de la reparaţii, doar pentru urgenţele majore vor fi alocaţi bani“, ne-a explicat Florin Tărnăuceanu, directorul DGASPC.


Au în grijă şi „copiii inundaţiilor“


În centrele de plasament din Suceava sunt instituţionalizaţi 608 copii şi 823 de adulţi, în timp ce 684 de copii sunt în grija unor asistenţi maternali. „Acum ne mai confruntăm şi cu situaţia dificilă în care se află zeci de copii ai căror cămine au fost luate de apă şi care trebuie consiliaţi şi ajutaţi cu hrană şi îmbrăcăminte“, a subliniat Nicoleta Daniliuc. Aceasta ne-a explicat că plasarea acestora în centrele specializate ar înseamna despărţirea de familii, ceea ce nu este recomandat, astfel că internatele şcolare sunt cea mai bună opţiune.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite