Suceava: Profesori prost plătiţi la examenele naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plata personalului didactic implicat în organizarea şi desfăşurarea Bacalaureatului, a Testelor Naţionale şi a titularizării este la fel ca anul trecut.

Profesorii suceveni spun că remuneraţiile acordate de către Ministerul Educaţiei sunt prea mici în comparaţie cu munca pe care o depun ei la supravegherea şi evaluarea elevilor la examenele de sfârşit de an. „Sumele mi se par foarte mici comparativ cu atribuţiile pe care le are fiecare, dar mai ales raportat la importanţa pe care ar trebui să o aibă aceste evaluări. Mai mult, la competenţe digitale nu am văzut să fie trecut pe listă şi preşedintele comisiei de examen“, a declarat Cornel Romaşcu, preşedintele comisiei de bacalaureat de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir“ din Suceava.


Participarea la evaluări, obligatorie


Sumele pe care le vor primi profesorii sunt la nivelul celor acordate de către ministerul de resort anul trecut. Astfel, preşedintele comisiei de examen va primi între 400 de lei şi 425 de lei, în funcţie de numărul de candidaţi, vicepreşedintele, secretarul şi membrii comisiilor câte 275 de lei, iar un asistent 25 lei pe zi.


Aproximativ aceleaşi sume au fost alocate şi personalului didactic care face parte din comisiile din centrele zonale pentru evaluarea naţională a elevilor de clasa a VIII-a. În cazul examenului naţional de titularizare, evaluatorii vor fi plătiţi cu 5 lei pentru fiecare lucrare corectată, iar secretarul comisiei de examen cu 100 lei. Un informatician va primi 0,75 lei pentru fiecare lucrare scrisă operată, iar profesorul evaluator de la proba orală va fi răsplătit cu 3 lei pentru fiecare candidat examinat.


Profesorii sunt nemulţumiţi că sumele şi aşa mici  sunt şi impozabile. În plus, profesorii sunt obligaţi să participe la evaluarea elevilor de la clasă. „În anii trecuţi, când se plătea destul de bine, trăgeam noi de ei să ne selecteze pentru examenele naţionale, însă acum nu am avut de ales. A trebuit să fiu prezentă în sala de examen la toţi cei 67 de elevi pe care i-am avut la clasă. Timp pierdut, oboseală şi bani puţini, impozabili“, a spus Elena P., profesoară de limba română la un colegiu din municipiu.


Ea va primi 2 lei pentru fiecare candidat în contul participării la evalaurea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. „După ce se scad impozitele, suma finală va fi praf în ochi“ susţine profesoara.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite