Suceava: Primăria din Forăşti, pe cale de dispariţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comuna cu bugetul gol riscă să rămână fără administrator. Primarul din Forăşti spune că luna viitoare se va pune lacăt pe instituţie pentru că nu vor mai fi bani pentru salariile angajaţilor şi pentru achitarea facturilor.

5.000 de persoane ar putea rămâne de luna viitoare fără primărie. Edilul din comuna Forăşti spune că nu mai sunt fonduri nici măcar pentru plata angajaţilor şi că se vede nevoit să închidă instituţia.

„Va trebui să tragem obloanele la primărie. Nu avem resurse financiare“, ne-a declarat Brăduţ Avramia, primar în Forăşti.

Lipsa acută de fonduri de la bugetul local îi face pe reprezentanţii Consiliului Local să apeleze la metode neconvenţionale de a economisi bani. Astfel, edilul s-a văzut nevoit să întrerupă iluminatul public încă din primăvara acestui an pentru a avea mai puţine cheltuieli.

Benzină pe datorie pentru microbuzele şcolare

Primăria nu stă prea bine nici cu banii necesari pentru şcoli. Pentru a asigura căldura în unităţile de învăţământ, lemnele au fost luate pe datorie.
În momentul de faţă, furnizorii îşi vor banii şi ameninţă cu instanţa. „Comuna Forăşti are opt şcoli şi şapte grădiniţe. Am luat lemne, dar nu le-am achitat“, a recunoscut primarul comunei.

Cum distanţa din sate până la şcoala coordonatoare este de peste trei kilometri, s-au introdus microbuze şcolare. Problemele au apărut din nou pentru că instituţia nu are bani din care să cumpere benzină. Astfel, aleşii au apelat la firme de profil, de unde au
luat combustibil pe datorie.

Şi lista restanţelor nu se încheie aici. În ultimele trei luni, Primăria nu a mai dat bani însoţitorilor persoanelor cu handicap. „Avem 64 de însoţitori. Oamenii vin şi întreabă când le dăm drepturile restante“, a adăugat Brăduţ Avramia.

Salarii mai mici ca ratele

Atât angajaţii Primăriei, cât şi cei ai şcolilor spun că nu se pot descurca cu banii pe care-i câştigă în prezent.

Funcţionarii sunt disperaţi din cauza reducerilor salariale şi din cauza veştii conform căreia vistieria comunei este goală. „Au ajuns angajaţii noştri să aibă şi salarii de 420 de lei. Eu câştig acum 900 de lei deşi am o vechime în muncă de 22 de ani şi o rată de 1.100 lei. Mă descurc foarte greu cu banii ăştia“, a spus Aurelia Nistor, contabilă la Primăria Forăşti.

Lipsa fondurilor îi afectează şi pe profesorii care predau în şcolile din comună pentru că nu-şi primesc banii pentru deconturile de transport.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite