Suceava: Preţul chiriilor locuinţelor în cădere liberă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii agenţiilor imobiliare spun că preţul chiriilor locuinţelor a scăzut cu cel puţin 30% din cauza lipsei clienţilor. Dacă închirierea unui apartament cu două camere costa 240 de euro pe lună în toamna anului trecut, acum poate fi găsit şi la preţul de 120.

Criza financiară a făcut ca anul acesta preţul chiriilor la apartamente şi spaţii comerciale să scadă foarte mult. Reprezentanţii agenţiilor imobiliare susţin că acesta a scăzut cu mai mult de 30% în ultimul an. „Dacă la începutul anului 2009 o garsonieră putea fi închiriată cu preţuri cuprinse între 150 şi 170 de euro, în momentul de faţă aceeaşi garsonieră costă 100-110 euro pe lună în funcţie de dotări “, ne-a declarat Lăcrămioara Dascălu, administrator agenţie imobiliară.

La apartamentele cu două camere chiria variază între 130 şi 150 de euro, dacă sunt mobilate, în condiţiile în care la finele anului 2009, preţul ajungea între 180-200 de euro pe lună.

Preţurile au scăzut nu doar la chiriile apartamentelor ci şi la spaţiile comerciale. „Criza economică a lovit în domeniul imobiliar foarte mult. Deprecierea este de peste 30% faţă de anii trecuţi“,  a precizat Lăcrămioara Dascălu.

Spaţii comerciale goale fără clienţi

Spaţiile comerciale sunt mai mult goale chiar dacă proprietarii au scăzut preţul de închiriere. Aceştia încearcă să-şi câştige clienţi şi oferă un preţ mai mic decât cel de pe piaţă. „Am de închiriat un spaţiu de 112 metri pătraţi la preţul de 400 de euro în zona centrală. Anul trecut închiriam acelaşi spaţiu cu 700 de euro. Decât să stea spaţiul gol mai bine îl dau mai ieftin“, ne-a declarat Vasile Corduban, proprietarul unui spaţiu comercial situat în centrul Sucevei.

Clienţii simt şi ei că piaţa imobiliară este în cădere liberă şi vor ca preţul pe chirie să scadă chiar dăcă au semnat un contract încă de anul trecut. „Am un chiriaş care îmi plătea înainte pe un spaţiu o chirie de 600 de euro. Acum a renegociat şi i-am lăsat la 400 de euro“, ne-a mai spus Vasile Corduban.

Studenţii care stau în chirie consideră că preţurile sunt în continuare foarte mari. „Anul trecut stăteam într-un microapartament mobilat şi dădeam 200 de euro. Anul acesta am găsit un apartament  cu două camere în cartierul Obcini, tot mobilat dar plătesc doar 120 de euro pe lună. Oricum sunt bani mulţi. Eu mi-am găsit serviciu ca să pot plăti toate cheltuielile“, ne-a declarat Iulian Măriuţă, student în anul IV la Facultatea de Inginerie Electrică din Suceava.

O garsonieră în cartierul Burdujeni poate fi închiriată cu 80-100 de euro în timp ce în anul 2009 acelaşi spaţiu costa 150 de euro. O garsonieră mobilată în oraş, acum un an şi jumătate, putea fi închiriată cu 150 de euro în timp ce acum preţul este între 100 şi 110 euro.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite