Suceava: Preferă şomajul în locul salariului mic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şomerii analizează oferta Agenţiei şi nu acceptă slujbele prost plătite
Şomerii analizează oferta Agenţiei şi nu acceptă slujbele prost plătite

Angajatorii din judeţ au nevoie de croitorese, tâmplari şi muncitori necalificaţi, însă posturile rămân vacante. Oamenii se mulţumesc să ia indemnizaţie de şomaj decât să primească o leafă de 600 de lei sau să facă naveta. 

Şomerii suceveni refuză săptămânal sute de slujbe puse la dispoziţie de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM). „Primul motiv pentru care persoanele din evidenţele noastre refuză posturile pe care le oferim este că nu vor să muncească. Apoi este vorba despre salariile mici din anumite domenii şi navetă. Eu îi ofer omului un loc de muncă în Şcheia, dar el, dacă e din municipiul Suceava, nu vrea să meargă pentru că ar trebui să facă naveta şi ar rămâne cu puţini bani în mână“, a declarat Aurelia Focşa, directorul AJOFM Suceava.

Reprezentanţii Agenţiei mai spun că şomerii nu vor să accepte posturi inferioare specializării lor. Primele pe lista locurilor de muncă respinse sunt cele din confecţii, apoi cele pentru muncitori necalificaţi şi tâmplari.

Croitoresele sunt pe cale de dispariţie

AJOFM Suceava nu a mai inclus în planul pe acest an cursuri de calificare în domeniul confecţiei articolelor de îmbrăcăminte pentru că nu interesează pe nimeni. Mai mult, persoanele care au calificare în domeniu se reprofilează, iar  posturile de croitorese oferite de angajatorii din judeţ vor rămâne neocupate.

În prezent, dintre cele 144 de joburi oferite de Agenţie, trei sunt de confecţioner-asamblor articole din textile şi unul de croitor. „La ultimul interviu la care am fost mi s-a zis că primesc salariul minim pe economie, dar că, dacă fac ore suplimentare, pot să ajung să câştig peste 1.000 de lei pe lună. Eu am copii, iar dacă ar fi să stau peste program la muncă nu mai apuc să fac treburile prin casă. La croitoria în serie condiţiile de muncă sunt stresante, trebuie să tragi tare şi să ţii pasul cu celelalte fete pentru că fiecare are de făcut câte o fază“, a spus Viorica Lungu, şomeră.

Trebuie să motiveze de ce refuză slujbele propuse

Cei 20.000 de şomeri aflaţi în evidenţele AJOFM Suceava sunt obligaţi să se prezinte lunar la sediul instituţiei pentru a-şi viza carnetul de şomer, trebuie să aducă dovezi că s-au prezentat la interviuri şi să motiveze de ce nu au fost acceptaţi sau de ce au refuzat oferta.

10.665 de oameni şi-au găsit o slujbă în primele zece luni ale anului
De la începutul acestui an, 10.665 de persoane aflate în evidenţa AJOFM Suceava au fost încadrate pe piaţa muncii. Dintre acestea,  2.508 aveau vârste sub 25 de ani, 2.669 între 25 şi 35 de ani şi 1.398 aveau peste 50 de ani. Cei mai mulţi şomeri care s-au angajat sunt absolvenţi de gimnaziu, 3.550. Doar 817 absolvenţi de facultate şi-au găsit un job la firmele din judeţ.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite