Suceava: Portret / Viorel Horodenciuc: „Haina militară este indispensabilă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Horodenciuc
Viorel Horodenciuc

Şeful Poliţiei Comunitare spune că legislaţia din România se schimbă mereu în funcţie de culoarea politică şi că din acest motiv pare ruptă de realitate. Viorel Horodenciuc a visat la haina militară încă din copilărie. „Mama a vrut să mă facă preot, dar eu am iubit armata şi m-am sfătuit cu tata să dau la Liceul Militar. Pentru mine haina militară este indispensabilă, ca şi pijamalele“, spune Viorel Horodenciuc, şefu

Suceveanul este colonel în rezervă din 1998, când s-a redus numărul de militari în toată ţara, odată cu intrarea României în NATO. Pe atunci ocupa funcţia de locţiitor comandant la Unitatea Militară din Botoşani. Înainte de a ajunge în Suceava, Viorel Horodenciuc a fost, între anii 1991 şi 1995, ofiţer la Garda Financiară, iar apoi a mai ocupat posturi la alte centre militare din ţară.


Este şef peste 103 poliţişti


„În 2000 am ajuns ofiţer la Corpul Gardienilor Publici, care era pe acea vreme în subordinea CJ, dar s-a închis în 2005. Atunci s-a înfiinţat Poliţia Comunitară şi ocup postul de şef de 11 ani“, explică colonelul. Are în subordine 103 oameni şi spune că aceştia sunt insuficienţi pentru a asigura paza în oraş.


„Poliţiştii comunitari se pregătesc ca la şcoală, au ore de sport lunea şi joia. Învaţă tehnici de arte marţiale pe care să le folosească la încătuşări, imobilizări şi alte acţiuni. Tot noi suntem paznicii din oficiu la competiţiile sportive de fotbal, rugby, volei şi handbal din oraş“, adaugă şeful Poliţiei Comunitare. Îşi aminteşte cu drag de începuturile în cariera militară şi spune că a fost pregătit mereu pentru orice.


Disciplinat din copilărie


„Eram băiat de la ţară, obişnuit cu munca câmpului. Îmi plăcea ordinea şi disciplina încă de acasă deoarece părinţii mei aşa m-au educat. Când am reuşit la examen ai mei nu se aşteptau, erau 7-8 concurenţi pe loc“, spune suceveanul. A rămas cu o „boală“ de care n-a putut scăpa nici în condiţiile vitrege ale Liceului Militar: cititul.


Mărturiseşte că citea sub plapumă după program, în spălătorie sau pe holurile care rămâneau luminate noaptea. Nici acum nu se poate desprinde de cărţi şi scoate din biroul lui de serviciu două volume. Pe unul dintre ele este scris „Creştinismul ezoteric“, o carte de Annie Besant, care îl fascinează.


În acelaşi timp îi place să călătorească în străinătate. L-a impresionat Israelul, unde spune că a trăit parcă la graniţa dintre vis şi realitate.


A rămas uimit de felul în care oamenii de acolo fac agricultură în nisip, cresc livezi de mandarini, vii şi grădini de legume printr-un sistem de irigare foarte bine pus la punct.

_______________

profil
născut.
27 februarie 1953, Dănila, comuna Dărmăneşti, Suceava.
studii. Şcoala de Ofiţeri a Forţelor Terestre, Sibiu.
familie. Este căsătorit, are o fată.

întrebări şi răspunsuri
Ce lucruri aţi schimba dacă aţi fi la putere?
Legislaţia deoarece pare ruptă de realitate. Nu se leagă legile între ele. Cum se schimbă culoarea politică, apar altele. Dacă aş avea putere undeva sus, aş avea grijă de acest aspect în instituţii. Iar poliţia nu mai are respectul de pe vremea lui Ceauşescu. Noi suntem poliţiştii care facem terenul la propriu, sărim garduri, ne ocupăm de cerşetori. 
Care sunt atribuţiile unui poliţist comunitar?
Sunt foarte multe. Într-o parte asigurăm pază şi protecţie, în altă parte ducem oamenii străzii îngheţaţi la spital. Iarna umblăm cu maşina şi le împărţim ceai, iar vara sticle cu apă. Mergem în tot municipiul.

ce-i place
Îmi place sportul foarte mult. În liceu am făcut gimnastică la aparate. Prin ’91 am făcut şi arte marţiale, dar acum nu prea mai am timp liber, serviciul îl ocupă mai pe tot.

ce nu-i place
Nu-mi place că nu mai există ordine şi respect pentru instituţii şi nu se mai respectă competenţa în niciun domeniu. Şi îmi pare rău că patriotismul a dispărut.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite