Suceava: Portret / Igor Corjan: „Muzica face parte din mine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acordeonistul, născut şi crescut în Republica Moldova, trăieşte de zece ani la Suceava. A  cântat cu Ansamblul „Ciprian Porumbescu“ prin toată lumea. Igor Corjan cântă la acordeon de 27 de ani. Artistul s-a născut în Republica Moldova în urmă cu 33 de ani, dar la 23 de ani a decis să vină în Suceava. „Urmăream de mult ce se întâmplă în România în materie de muzică pentru că admir foarte mult artiştii de aici,

Pasiunea pentru muzică nu a moştenit-o, ci s-a născut din educaţie şi multă muncă. „Am făcut clasele primare la un Liceu de Arte din Chişinău, unde se făcea muzică încă din clasa întâi. Tot atunci am ales ca instrument acordeonul“, îşi aminteşte artistul.


În gimnaziu, artistul a participat la numeroase concursuri, festivaluri şi competiţii, dar abia în adolescenţă a început să simtă rezultatele muncii sale. „Până în anii de liceu, ceea ce făceam eu era mai mult o pasiune, mă lăsam purtat de val. În clasa a  IX-a am reuşit să câştig locul întâi la un concurs pe licee şi apoi la cel pe Republici. Acestea m-au propulsat în carieră“, a declarat suceveanul.


La 23 de ani a venit la Suceava


După absolvirea claselor liceale, artistul s-a angajat ca instrumentist la Ansamblul Academic de Stat „Joc“ din Chişinău. Sucevenii l-au remarcat la acordeon şi i-au oferit un post în Ansamblul „Ciprian Porumbescu“.  Astfel, de zece ani s-a stabilit în ţară, la Suceava. „Îmi doream de mult timp să cunosc mai de aproape românii. Stăteam cu urechea la ce se întâmplă în muzica de aici. Având această ofertă, am profitat de ea şi aşa am reuşit să cunosc foarte mulţi oameni de valoare“, spune instrumentistul.


A călătorit alături de ansamblul sucevean la turnee internaţionale în aproape toată Europa. „Publicul este cea mai mare satisfacţie a muncii de artist, iar în general, niciun spectacol nu seamănă cu altul. Poate doar cele din străinătate pentru că oamenii sunt receptivi la tradiţiile româneşti“, explică acordeonistul Igor Corjan.


A văzut lumea cu acordeonul în braţe


A călătorit în ţări precum Georgia, Italia şi Franţa. Consideră că cel mai bun public l-a avut în Belgia şi Franţa pentru că, spune el, acolo spectatorii fiind latini, erau mai receptivi. A legat prietenii cu colegii ansamblului, iar acum se poate baza pe ei.


„Pentru mine este mai greu să îmi fac prieteni. În general, sunt mai puţin deschis să cunosc persoane noi, dar atunci când îmi fac prieteni, rămân pe viaţă“, afirmă artistul.


A participat la toate discurile înregistrate de Ansamblul „Ciprian Porumbescu“ din 2000 şi până în prezent.

____________

profil
născut.
8 august 1977 în Chişinău, Republica Moldova.
studii. Universitatea de Arte "Gavril Muzicescu" din Chişinău.
familie. Este căsătorit şi are un copil.

întrebări şi răspunsuri
Ce reprezintă muzica pentru dumneavoastră?
Muzica este o părticică din viaţa mea, asemeni familiei. Sunt două elemente esenţiale pentru mine, de care nu mă pot despărţi. Muzica nu este numai o pasiune. Pentru mine reprezintă un mod de viaţă şi o sursă de venit.
Unde vă place mai mult să staţi în România sau Republica Moldova?
Din moment ce stau în România de zece ani, aş putea spune că aici este casa mea. Românii şi basarabenii au aproape aceleaşi tradiţii, obiceiurile sunt aceleaşi, iar diferenţa este doar la nivelul de trai.

ce-i place
„Atunci când mai am timp liber îmi place să merg la munte, undeva unde într-adevăr poţi să te odihneşti. Bineînţeles alături de familie şi de fetiţă, care în această toamnă împlineşte trei ani“, spune artistul.

ce nu-i place
Nu-i place aglomeraţia şi din această cauză evită locurile unde sunt foarte mulţi oameni şi, inevitabil, gălăgie. „Îmi place liniştea“, susţine Igor Corjan.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite