Suceava: Portret/ Vlad Vorniceanu, pianist pe scenele lumii la opt ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevul sucevean promite să-şi impresioneze publicul de fiecare dată când atinge clapele unui pian. Talentul şi munca i-au garantat până acum numeroase premii.

Are mâini de maestru şi o ureche muzicală ieşită din comun. Pentru el, pianul rămâne cel mai bun prieten, dar şi cea mai mare provocare.

De un an de zile de când cântă la acest instrument  muzical a obţinut numai locul I la competiţii. „La concursul de Tehnică Pianistică de la Botoşani de anul acesta am obţinut locul I, iar la Concursul Naţional de Interpretare a Muzicii Româneşti de la Bistriţa tot locul I. Am interpretat melodia «Au înflorit caişii» de Alexandru Paşcanu“, spune Vlad.

Concursuri internaţionale

Dintre toate interpretările, cel mai mult îi place „Poloneza“ şi Ana Magdalena Bach. Acum se pregăteşte pentru un concurs internaţional care se va desfăşura în Franţa, la Nisa, pe 30 octombrie. „Este un concurs la care mergem doar trei copii din judeţul Suceava. Suntem primii, până acum n-a mai participat nimeni de la noi. Sper să nu am emoţii şi să mă descurc“, mărturiseşte băiatul. 

„Simon D’alle Ferie“ este concursul la care orice copil talentat visează să ajungă, însă nu mulţi au ocazia, în primul rând din cauza situaţiei materiale. Vlad are norocul unor părinţi care îl susţin şi care suportă toate cheltuielile până în Franţa. „Voi zbura pentru prima dată cu avionul, am emoţii, abia aştept să mă urc şi să decolez. N-o să am timp să vizitez prea multe obiective turistice deoarece o să fie o săptămână plină, iar competitorii sunt obligaţi să fie prezenţi la premierea care va avea loc pe 6 noiembrie. Altfel, dacă nu eşti acolo ţi se ia premiul“, spune Vlad.

Până în toamnă, va mai participa la un concurs internaţional, care se va desfăşura la Craiova tot în luna octombrie. Pentru aceste două competiţii artistul se pregăteşte câte trei ore pe zi, uneori chiar şi mai mult.

Vacanţa, o altfel de şcoală

Vlad are opt ani, însă a evoluat la cursurile de pian mai repede decât ceilalţi copii de vârsta lui. Este extrem de muncitor şi ascultător, iar atunci când munca devine grea are puterea să învingă oboseala.

Deşi pentru el pianul este cea mai mare pasiune, mai are o dorinţă. Să înveţe să cânte la chitară la fel ca fratele lui mai mare. Dacă alţi interpreţi la pian îşi iau ca model muzicienii cunoscuţi ai clasicismului şi marii compozitori ai istoriei, Vlad îl alege pe Mark Yu, faimosul băiat de 10 ani care a demostrat că şi copiii pot fi genii de la vârste fragede. Pentru el, vacanţa la bunici se amână. Copilăria nu mai are gust de gutui şi zburdălnicie, este timpul pentru afirmare pe scenele lumii.

Profil
Născut. 27 ianuarie 2002, Suceava.
Studii. Este elev în clasa a II-a la Colegiul Naţional de Artă „Ciprian Porumbescu“.
Familie. Mai are un frate de 16 ani.

Întrebări şi răspunsuri
Cum îţi petreci timpul liber?
Mă uit la desene animate, însă nu la oricare. Nu-mi plac desenele K9, unde personajele sunt urâte, nişte roboţi care nu fac nimic deosebit. Mie îmi plac desenele vii, bine conturate, cu personaje frumoase. Degeaba eşti un erou dacă arăţi respingător.
Când ai cântat prima dată la pian?
La grădiniţă. Până să intru la şcoală, am cântat la orgă şi mi-a plăcut mult. De aceea am decis să învăţ să cânt la pian, mi se pare cel mai frumos instrument muzical şi cel mai important într-o orchestră. La grădiniţă m-a remarcat educatoarea iar mai apoi la şcoală profesorul cu care fac şi acum pregătire, domnul Jonatan Onesciuc.

Ce-i place
În primul rând îi place muzica clasică pe care o ascultă zilnic încă din copilărie. Profesorul său chiar spune că pe Vlad îl caracterizează clasicismul. Îi mai place bicicleta şi jocul cu mingea.

Ce nu-i place
Urăşte să vadă mizerie pe râurile din judeţ şi spune că nu-i place atunci când oamenii aruncă gunoaie la voia întâmplării. Îşi propune să fie la maturitate un ecologist înrăit.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite