Suceava: Portret/ Mihai Vasiliu a prins mii de fluturi pentru muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Vasiliu
Mihai Vasiliu

Suceveanul are 51 de ani de muncă şi a pus bazele colecţiilor cu ierbare şi insectare de la şcolile din oraş.

Are părul cărunt şi o dragoste nesfârşită pentru botanică, zoologie şi paleontologie. Mihai Vasiliu  (67 de ani) a îmbogăţit colecţiile de fluturi, libelule şi bondari de la Muzeul de Ştiinţe ale Naturii în cei peste 50 de ani de muncă. A devenit specialist în entomologie (n.r.- studiul insectelor) în 1969, când s-a angajat în Suceava.

„Am fost conservator şi aveam grijă de 70.000 de colecţii, ajunse în prezent la 110.000. La început adunam ierbare şi insectare de la şcolile din Suceava, de la elevi, iar primele piese zoologice le avem de la filialele de vânătoare“, povesteşte suceveanul.

5.000 de viespi la muzeu

În anul 1980 a ajuns şef de secţie şi a ajutat la îmbogăţirea ierbarului „Flora Bucovinei“ şi a colecţiei de insecte. Mergea pe teren prin munţi şi le prindea cu fileul, apoi le băga în „borcanul de omorât“. „În dopul de plută puneam o bucată de vată muiată în clorofol. Insectele mureau, iar apoi le înţepam cu ace speciale. La fluturi, ca să nu ştergem polenul de pe aripi, îi prindeam de abdomen. Cel mai greu de lucrat sunt viespile, libelulele şi muştele deoarece sunt cele mai iuţi“, a adăugat biologul.

În prezent, în muzeu sunt 92.274 de insecte, dintre care 25.000 sunt fluturi, 12.000 gândaci de scoarţă şi 5.000 viespi aurii. La capitolul animale, activitatea este mult mai complicată. Deşi nu asta a fost meseria lui, să împăieze cerbi, ştie tot procedeul şi spune cu regret că se mai găsesc cu greu oameni care să facă acest lucru.

„Cerbii sunt cei mai rari deoarece îţi trebuie autorizaţie să-i vânezi, iar pentru preparare îţi trebuie o lună“, mai spune Mihai Vasiliu. După ce a ieşit la pensie, nu s-a putut obişnui cu ideea că va trebui să renunţe la pasiunea sa şi s-a întors la muzeu ca voluntar.

Profil
Născut. 31 octombrie, 1943, Chişinău, Republica Moldova.
Studii. Facultatea de Biologie „Al. I. Cuza“ din Iaşi.
Familie. Este căsătorit şi are o fată.

Întrebări şi răspunsuri
De ce v-aţi întors la Muzeu după pensionare?
La început am venit să-mi beau cafeaua cu foştii colegi, iar de trei ani asta fac. Mi-a plăcut meseria, iar tinerii o cam evită şi era nevoie de încă un om aici. Încerc să ajut. Chiar dacă în timpul vieţii m-am ocupat de secţia de insectare, acum mă ocup de păsări, aproximativ 1.500 de exemplare.
Care este  metoda prin care conservaţi păsările?
Pe vremuri se punea arsenic în prepararea pielii. Acum folosim un tratament pulverizator pe care îl dăm în depozit, prin aer. Depinde mult şi cum au fost preparate acum zeci de ani. O singură molie poate distruge totul.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite