Suceava: Portret/ Mariana Maximiuc promovează muzica populară veche

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana Maximiuc
Mariana Maximiuc

Tânăra interpretă cântă muzică populară arhaică, atât vocal, cât şi la vioară şi cobză.

Mariana Maximiuc a învăţat  la nouă ani să cânte singură la o orgă electronică. Pe atunci nu ştia notele muzicale, dar a reuşit să interpreteze piesa „Radu mamei“. Fata a moştenit dragostea pentru muzică de la străbunicul său, care a cântat pe vremuri în fanfara din sat. În clasa a V-a, Mariana a început să cânte la vioară, iar apoi cu vocea, când a fost descoperită de profesorul Constantin Irimie. În acelaşi an s-a înscris la Şcoala de Arte „Ion Irimescu“, iar în prezent este în anul cinci la Secţia Vioară.

„Cobza dă nuanţă muzicii“

Treptat, a început să cânte la cobză. Iubeşte în primul rând aşezarea „degetelor pe strune“. Tânăra consideră ca muzica populară fără cobză nu are farmec. „Instrumentul acesta are o anumită ritmică şi dă nuanţă muzicii. Iubesc sunetul cobzei, este un instrument arhaic şi prin el pot pune în evidenţă folclorul autentic bucovinean“, consideră Mariana.


În 2007 a obţinut menţiune la secţiunea vocală, la Festivalul „Muguraş de Sânzâiene“, iar în 2009 a luat locul doi la Festivalul „Doină, doină- cântec dulce“. Tot anul trecut, a participat la Festivalul „Alexandru Bidirel“, unde la secţiunea vioară a luat locul I, iar la cobză, locul II. „Puţini solişti mai cântă în zilele noastre la cobză“, mărturiseşte artista. Mariana  îşi doreşte să promoveze muzica populară veche din satul său natal.


Până acum, a înregistrat un album pe care are şapte piese culese de la bătrânii din sat de către profesorul Constantin Irimie. „Mi-aş dori să pot colabora cu un instrumentist care să mă ajute să culeg piese vechi tradiţionale din Bucovina“, spune Mariana Maximiuc.Tânăra artistă îşi respectă cu sfinţenie portul popular.

întrebări şi răspunsuri

Ce ai simţit prima dată când ai urcat pe scenă?
La început mi-a fost teamă şi am avut foarte multe emoţii. Dar pe parcurs, când am văzut că publicul iubeşte muzica mea, emoţiile au dispărut.
Ce planuri de viitor ai legate de muzică?
Vreau ca pe lângă profesia pe care o s-o aleg să am şi o carieră muzicală. Pe viitor, îmi doresc să pun în valoare folclorul românesc vechi. Mi-aş dori să pot participa la un festival de muzică populară renumit cum ar fi «Maria Tănase» sau «Mamaia». Mi-aş mai dori să urmez cursuri la o facultate unde să învăţ etnografie şi folclor.

profil
născută. 23 iulie 1995, satul Liteni, comuna Moara, judeţul Suceava.
studii. Este elevă în clasa a X-a la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu“.
familie. Este singură la părinţi.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite