Suceava: Portret/ Laurenţiu Sabie, jandarm la serviciu, artist în timpul liber

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Militarul are o impresionantă colecţie de locomotive, nave şi avioane, toate lucrate în carton şi placaj de-a lungul a peste 20 de ani.

Laurenţiu Sabie este jandarm în cadrul Postului Montan Câmpulung Moldovenesc, iar modelismul reprezintă pentru el cel mai plăcut mod de a se destinde după o zi de muncă. Pasiunea pentru modelism a luat naştere încă din copilărie, când era în clasa a V-a. „Tata era mecanic de locomotivă şi, pentru că pe vremea aceea nu-şi permitea să ne cumpere tot felul de jucării, mă lua cu el la serviciu. Mi-au plăcut foarte mult locomotivele şi de acolo mi-a venit ideea să fac modelism“, a povestit Laurenţiu Sabie.

Avioane şi locomotive din materiale rciclabile

În anul 1985 şi-a procurat prima revistă de modelism şi a învăţat tehnica necesară realizării machetelor din carton. Pe lângă aceasta, era foarte talentat la desen tehnic şi se pricepea la geometrie, cunoştinţe esenţiale în această artă. „Contează foarte mult să te pricepi la desen tehnic şi matematică, să ai răbdare şi abia apoi vorbim de talent artistic. Am învăţat singur tot ce era nevoie pentru a face aceste machete din materiale reciclabile“, a precizat jandarmul montan.

Înainte de majorat, Laurenţiu Sabie avea deja câteva nave create de mâna lui. A lucrat la prima sa piesă, o navă de mărfuri de 10 centimetri, din carton, câteva săptămâni. În perioada copilăriei a realizat zeci de modele de avioane, nave şi locomotive, unele dintre ele degradându-se de-a lungul timpului, iar altele se mai găsesc încă în colecţia sa. „Am 15 modele profesioniste, iar cele din placaj, deşi sunt mai grele, pot zbura. Am acasă o cameră mare plină cu astfel de piese. Lucrez la ele numai în timpul liber şi mă relaxează“, a spus Laurenţiu Sabie.

A părăsit Lugojul pentru Câmpulung Moldovenesc

În 1991 a plecat din Iaşi pentru a face armata la Lugoj, după care a lucrat în cadrul Jandarmeriei de acolo vreme de 13 ani. În 2003 şi-a construit o casă în Câmpulung Moldovenesc, locul de baştină al tatălui său, astfel că s-a transferat cu serviciul în localitatea suceveană. O bună parte din piesele pe care le-a realizat cât a lucrat în Lugoj nu a putut să le aducă acasă deoarece erau foarte mari, iar unele dintre ele prea fragile.

Drept urmare, 20 dintre modelele construite până în 2003 au rămas la Centrul de Pregătire şi Perfecţionare Jandarmi Lugoj. „Nu aveam cum să le transport până în Câmpulung pentru că erau de dimensiuni foarte mari. Printre piesele care şi acum se află expuse la Lugoj sunt şi machetele Fregata, care are trei metri, şi Hercules“, a spus Laurenţiu Sabie.

Profil
Născut. 19 octombrie 1971, Iaşi.
Studii. Centrele de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi de la Gheorgheni şi Sinaia.
Familie. Este necăsătorit.

Întrebări şi răspunsuri
Casa v-aţi construit-o dumneavoastră?
Desigur. Am început să lucrez la ea împreună cu tatăl meu prin anul 2003. Tatăl meu, fiind mecanic de meserie, era considerat omul casei, pentru că se pricepea la mai toate. Am învăţat foarte multe de la el încă de mic copil.
Aţi expus piesele realizate în carton şi placaj?
Am avut o expoziţie la Lugoj cu mai multe piese, printre care Fregata şi Hercules. În Suceava nu am organizat nicio expoziţie în acest sens, însă am adus câteva exemplare la Poligonul Mihoveni, cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române, pe 1 aprilie, când au avut loc Porţile deschise la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava.

Ce-i place
Documentarele de orice fel, tot ce ţine de tehnică şi de istorie.

Ce nu-i place
Nu-i plac manelele. Ascultă doar muzica anilor ’90 şi valsurile vieneze ale lui Strauss.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite