Suceava: Portret/ Iulia Roman mânuieşte condeiul cu talent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eleva de clasa a XII-a a lucrat la elaborarea mai multor reviste şcolare, a publicat articole în ziare locale şi a obţinut premii la concursuri de filologie.

Pasionată de proză, Iulia adoră să scrie recenzii, opinii, beletristică, tot ce poate fi creionat prin cuvintele aşternute pe foaie. „Am descoperit această pasiune în clasa a IX-a. Am scris şi câteva poezii, dar îmi place mai mult proza“, ne-a mărturisit Iulia.

Pasiunea pentru beletristică a determinat-o să studieze aprofundat franceza şi latina. A câştigat premii la mai multe concursuri de franceză, dar a colaborat şi la reviste redactate în limba lui Voltaire. „Încă din clasa a VIII-a mi-am dorit foarte mult să învăţ latina, mai mult decât ni s-a predat la şcoală. Am avut ocazia la liceu, unde am studiat-o patru ani“, a spus eleva.

Activitate şcolară intensă

Iulia Roman a avut în timpul liceului o activitate şcolară intensă, implicându-se atât în redactarea şi publicarea revistelor şi ziarelor liceului, cât şi în munca de voluntariat. După ce a publicat mai multe articole în revistele şcolare şi chiar în ziarele locale, Iulia a prins curaj şi a participat anul trecut la un concurs judeţean dedicat celor care cochetează cu jurnalismul, intitulat „Condei de jurnalist“, unde a obţinut locul I.

Pasionată de filosofie

Mai nou, în acest an şcolar, adolescenta a descoperit că-i place şi filosofia. „Am început să citesc cărţi ale marilor filosofi, pe lângă ceea ce ni se predă la ore. Îmi place Nietzsche, dar am citit şi Noica, iar Cioran mai puţin“, a recunoscut Iulia.  Pentru că „se antrenează“ de câţiva ani pentru o viitoare carieră în mass-media, Iulia Roman intenţionează să dea admitere la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice din Bucureşti.

Presă sau învăţământ

„Dacă nu prind loc acolo, voi urma Facultatea de Litere, la Suceava. Am medii mari şi sigur voi fi admisă aici, fără taxă“, ne-a spus eleva. Peste câţiva ani se vede făcând presă, însă nu ştie deocamdată ce fel. Asta pentru că în momentul de faţă îi place atât presa scrisă, cât şi televiziunea şi radioul. Iulia are pregătit însă şi un plan B, în caz că nu va ajunge totuşi în lumea jurnaliştilor.

„Ca variantă de rezervă, mi-ar plăcea să lucrez în învăţământ. Aş fi profesoară de limba română“, consideră eleva. Până în prezent, activitatea ei s-a concretizat în peste zece reviste şcolare la care a lucrat individual, dar şi alături de colegi. Are şi un blog pe care îşi postează gândurile şi povestioarele de viaţă. „Tot ce am publicat până acum în revistele şcolare, în ziare sau pe blog a fost un fel de antrenament pentru viitoarea carieră în presă“, a conchis Iulia Roman.

Profil
Născută. 15 iulie 1992, la Suceava.
Studii. Este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“.
Familie. Are o soră mai mică.

Întrebări şi răspunsuri
Ce limbi străine îţi mai plac, dar nu ai avut ocazia să le înveţi în liceu?
Îmi place foarte mult araba. Am învăţat câteva cuvinte, însă nu le pronunţ prea bine şi nici nu ştiu să scriu. Mă fascinează cultura şi religia lor pentru că totul e învăluit oarecum în mister. 
Pasiunea pentru filologie e moştenire de familie?
Nu. Familia mea este foarte diversificată din acest punct de vedere. Avem printre noi medici, ingineri, poliţişti sau profesori.

Ce-i place
Iulia Roman recunoaşte că în afară de a scrie şi a citi cărţi îi mai place să joace tenis, să conducă maşina şi să meargă la munte.

Ce nu-i place
Urăşte manelele. „Am scos împreună cu colegii o nouă revistă, despre manelizare, şi vom participa la un concurs“, spune eleva.  

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite