Suceava: Portret/ Ioana Pop: „Unesc punctele destinului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra a fost pe primul loc la învăţătură de când se ştie. A terminat şcoala generală cu media 10 şi este şefa de promoţie a Colegiului „Spiru Haret“ din Suceava.

Ioana Pop este o elevă care s-a desprins din anonimat prin rezultatele sale. Încă din copilărie a prins gustul lecturii şi a conştientizat că orice carte pe care o parcurge reprezintă temelia cunoaşterii.

Când a trecut pentru prima dată pragul clasei I, la şcoala din Moldoviţa, ea şi-a propus să fie cea mai bună. O primă bătălie a câştigat-o la terminarea clasei a VIII-a, când a absolvit cu media generală 10.

Ambiţioasă din fire, Ioana a ales un liceu sucevean atât pentru a-şi încerca puterile, cât mai ales din dorinţa de a deveni „cineva“ prin forţe proprii.
Plecată din Moldoviţa, dintr-o familie de profesori, ea s-a înscris la Colegiul Naţional „Spiru Haret“ Suceava. „Era ocazia cea mai bună să-mi dezvolt personalitatea, să devin ceea ce sunt“, îşi aminteşte Ioana Pop.

Departe de casă şi de părinţii care i-au oferit în permanenţă sprijin, ea a învăţat să ia decizii pe cont propriu şi s-a dedicat studiului pentru a-şi demonstra „că se poate“ orice.

În scurt timp, puştoaica venită de la ţară avea să devină cea mai bună din clasă, uimindu-şi profesorii prin cunoştinţele generale acumulate adesea în urma nopţilor nedormite.

În acelaşi timp, în rândul colegilor s-a dovedit a fi plină de iniţiativă. „I-am împins mereu de la spate şi uneori lucram în plus pentru a ajuta“, îşi aminteşte tânăra. Niciodată nu s-a mulţumit doar cu manualele de liceu şi întotdeauna a vrut mai mult, lucru pe care l-a demonstrat de-a lungul anilor de liceu prin participările la concursuri.

Este pasionată de astronomie

Chiar dacă nu a obţinut mereu victorii, pentru ea tot o performanţă rămâne. Ioana Pop consideră că reuşita nu înseamnă doar trofee, medalii, diplome, ci şi mândria de a se compara cu cei mai buni. În aceste zile, Ioana a mai câştigat o bătălie prin propria voinţă. Tânăra va absolvi Colegiul din Suceava ca şefă de promoţie. Este dovada că şi-a îndeplinit, până în prezent, dorinţa de a fi cea mai bună şi că se poate să fii în top.

Drumul către succes nu se opreşte aici. Ioana Pop este pasionată de astronomie şi s-a hotărât să meargă la Facultatea de Fizică din Cluj. Este convinsă că va face şi aici performanţă, „armele“ ei fiind voinţa, curiozitatea şi, nu în ultimul rând, pasiunea. „Îmi place să fiu în mijlocul problemelor şi să le dobor. Orice provocare mă determină să vreau şi mai mult, iar Facultatea la Cluj este pentru mine noua încercare“, este de părere Ioana Pop.
În prezent, este nerăbdătoare să termine examenul de Bacalaureat. „Destinul este ca o linie punctată, iar eu nu fac altceva decât să unesc punctele“, crede tânăra care va absolvi liceul în această vară.

Profil

Născută: 16 iunie 1991, la Suceava.
Studii: Elevă la Colegiul Naţional „Spiru Haret“ din  Suceava.
Familie: Este singură la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri

Ce sfat le-ai da elevilor de astăzi?
Să fie ei înşişi, să fie sinceri, să încerce să se cunoască. Tinerii ar trebui să lupte pentru valori şi să nu renunţe la speranţe şi vise. 

Dacă ar fi s-o iei de la capăt, ce ai schimba?
Fiecare om îşi are calea sa. Depinde de el dacă vrea sau nu s-o urmeze. Cred că drumul meu abia cum începe, după ce am studiat la Colegiul Naţional „Spiru Haret“. Singurul lucru care mi-a lipsit a fost timpul. Nu am reuşit să mă documentez mai mult în interes propriu.

Ce-i place
Tânăra susţine că-i plac provocările. „Iubesc drumeţiile, cărţile bune şi muzica“, susţine eleva de top de la Colegiul „Spiru Haret“.

Ce nu-i place
Să fie îngrădită. Şi nu se referă numai la spaţiu, cât mai ales la îngrădirea şi limitarea culturală.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite