Suceava: Portret/ Elena Simionesei a dus muzica populară în Jakarta şi Dubai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra interpretă a cântat peste hotare alături de trupa Twins, iar în prezent pregăteşte un album folcloric cu Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu“.

Provine dintr-o familie iubitoare de folclor şi în timp a transformat dragostea pentru muzică în carieră. Nu regretă nicio clipă alegerea făcută. „Mama îmi povesteşte că atunci când eram mică şi nici nu vorbeam, lălăiam întruna încercând să o imit“, povesteşte Elena.

Cântă la flaut şi la pian


A interpretat primele două cântece când avea 5-6 ani, iar apoi din clasa I şi până la sfârşitul liceului a studiat muzica clasică, uşoară şi populară. Pe parcursul celor doisprezece ani a învăţat să cânte la flaut şi la pian şi a participat la zeci de concursuri şi festivaluri de muzică populară şi uşoară din judeţ şi din ţară. „Îmi amintesc că la festivalul «Cântarea României» în 1989 am obţinut premiul I cu nota zece“, spune Elena. Talentul i-a fost remarcat de profesorii din şcoală şi cei de la Clubul Copiilor. Aici, îndrumătorii ei au fost profesorul Gelu Cuzic şi apoi maestrul George Sârbu, odată cu înfiinţarea grupului vocal instrumental pentru copii „Balada“, în 1990. Pe toată perioada copilăriei şi mai târziu a liceului, Elena a câştigat nenumărate premii şi a participat la olimpiade.


În anul 2000 a câştigat locul I la concursul folcloric naţional „Moştenitorii“, organizat de Mărioara Murărescu, după care a fost angajată de către Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu“ din Suceava. Timp de doi ani a fost profesoară de canto popular în cadrul Colegiului de Artă.


Turnee peste hotare


Elena Simionesei este o fire ambiţioasă, puternică şi plină de energie. Tânăra impresionează prin simpla apariţie, iar calităţile pe care le are i-au oferit ocazia să colaboreze cu formaţia Twins.Împreună cu membrii acestei formaţii, suceveanca a avut lungi turnee în Shanghai, Jakarta şi chiar în Dubai, unde a cântat pentru câteva luni la renumitul hotel de lux Burj Al Arab.


„A fost o ocazie extraordinară de care am profitat şi experienţa pe care am trăit-o a fost magnifică. Fiecare loc unde am cântat a fost unic şi deosebit, însă mi-a fost şi greu, fiind departe de familie şi mai apoi, de fetiţa mea, Ruxandra-Maria. Cu fetele de la Twins am legat o prietenie atât de frumoasă, încât i-am pus fetiţei mele numele uneia dintre ele“, povesteşte Elena.


Un nou album anul acesta


Elena este acum solistă în formaţia Chorus din Suceava şi în paralel lucrează la un album folcloric împreună cu Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu“. „Am deja 14 piese gata şi sper ca până la sfârşitul anului să îl termin. Linia melodică aparţine  tânărului compozitor Răzvan Mitoceanu, iar versurile au fost scrise de Mariana Honceru, o botoşăneancă care a compus texte pentru interpreţi consacraţi ai folclorului din Bucovina, Margareta Clipa,  Laura Lavric şi Sorin Filip“, spune artista. Elena a făcut din muzică o pasiune, o competiţie cu ea însăşi şi un refugiu sufletesc. Îi este necesară şi îi place s-o dăruiască şi celor din jur.

întrebări şi răspunsuri
Ce înseamnă muzica pentru tine?
Cântecul mi-a fost întotdeauna alături şi cred că n-aş putea să renunţ la el niciodată. Iubesc muzica populară şi tot ce am făcut am făcut din dragoste. Pur şi simplu, cânt din suflet şi am făcut asta pentru a le aduce o bucurie celor de lângă mine.
Cât de mult i-a afectat criza pe soliştii vocali?
Nunţile şi petrecerile merg la fel de bine ca şi anul trecut. Criza economică nu ne-a afectat pe noi din acest punct de vedere. Nunţile, spectacolele şi apariţiile TV sunt la fel de numeroase ca şi în anii trecuţi. Dar aceste evenimente nu aduc câştiguri imense, ci mai degrabă mă ţin pe linia de plutire.

ce-i place
„Îmi place foarte mult să călătoresc, iubesc muntele şi ador marea. Îmi place să descopăr locuri noi şi să cunosc oameni“, spune interpreta.

ce nu-i place
„Nu suport răutatea şi invidia oamenilor şi nu îmi place să vorbesc despre mine“, afirmă Elena Simionesei.

profil
născută. 31 martie 1979, la Suceava.
studii. Facultatea de Artă Scenică, Academia deMuzică „Gheorghe Dima“ din Cluj Napoca.
familie. Este căsătorită şi are o fetiţă de 6 ani.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite