Suceava: Portret/ Elena Oanea, protectorul consumatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Oanea
Elena Oanea

A dispus cele mai multe controale şi sancţiuni în baza numeroaselor reclamaţii primite de la sucevenii care au apelat la Protecţia Consumatorilor.

Elena Oanea conduce Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Suceava de trei ani. După mai bine de un an de când a preluat funcţia a dus instituţia pe care o conduce pe locul I la nivel naţional, după indicatorii de performanţă impuşi. „Am reuşit în aceşti trei ani să ridicăm comisariatul de pe ultimul loc pe ţară în primele patru. În anul 2009 am ocupat locul I, la fel ca şi în acest an, ultima analiză care ne-a plasat în vârf având loc în octombrie“, spune Elena Oanea.

A dispus mii de controale la firme

Înainte de a fi comisar la CJPC, a lucrat ca economist la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri, unde s-a ocupat de salarizarea angajaţilor.
După patru ani s-a mutat la Întreprinderea de Reţele Electrice Suceava. Aici a fost în primii cinci ani analist programator în cadrul Oficiului de Calcul. „Din 1990 am lucrat numai în Rersurse Umane şi am ocupat, succesiv, funcţiile de economist, şef serviciu Resurse Umane şi şef Departament Resurse Umane în cadrul E.ON Moldova“, precizează comisarul-şef.

Din 2007 este şefa CJPC Suceava şi coordonează activitatea a 12 angajaţi, care se ocupă cu preluarea şi cercetarea reclamaţiilor consumatorilor. În aceşti ani a controlat mii de agenţi economici, din domenii precum prestări servicii, comercializare produse alimentare şi nealimentare, dar şi instituţii bancare şi nebancare.

„Cele mai multe controale s-au efectuat în urma numeroaselor reclamaţii la adresa instituţiilor financiare bancare şi nebancare, precum şi a operatorilor economici care execută lucrări de tâmplărie cu geam tip termopan“,  a explicat Oanea. Deşi a lucrat toată viaţa în domeniul Resurse Umane, Elena Oanea a studiat numai ştiinţe exacte, la profil real.

Şefă exigentă

„Aştept să ies la pensie şi imediat să mă înscriu la o facultate cu profil umanist, nu pentru a profesa, pentru că nu va mai fi posibil, ci pentru a-mi hrăni sufletul şi mintea. Deşi am lucrat toată viaţa cu oameni, am nostalgia unei cariere în domeniul ştiinţelor umaniste“, a specificat Elena Oanea.

Este foarte exigentă cu cei din jur, dar cere mult şi de la propria persoană. „Am încercat în tot acest timp să-mi motivez angajaţii şi le-am cerut rezultate pe măsura experienţei lor. Am încercat să menţin un mediu optim de lucru, fără conflicte între colegi“, a conchis comisarul-şef Elena Oanea. 

Profil
Născut. 23 februarie 1958, Suceava.
Studii. Facultatea de Cibernetică, ASE Bucureşti.
Familie. Este căsătorită, are două fete.

Întrebări şi răspunsuri
Ce soluţii au dat instanţele în cazul contestaţiilor depuse de băncile pe care le-aţi amendat?
Nu am pierdut niciun proces cu băncile. Avem hotărâri judecătoreşti pronunţate în favoarea noastră, definitive şi irevocabile, însă şi unele procese care sunt încă pe rol.
Care este cea mai mare realizare profesională a dumneavoastră?
Atingerea unui vârf de carieră în cadrul unei companii multinaţionale, prin ocuparea unei funcţii din topul acesteia, care a contribuit şi la rezultatele prezente din această instituţie publică, cu o cultură organizaţională total diferită.

Ce-i place
Elena Oanea adoră să citească. Solicită recomandări prietenilor şi citeşte ori de câte ori are ocazia, atât autori noi, cât şi clasici.

Ce nu-i place
„Răsturnarea ierarhiei valorilor din societatea actuală şi promovarea agresivă a unor false modele“, enumeră şefa CJPC Suceava lucrurile care-i displac.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite