Suceava: Portret/ Constantin Lungu, vicecampion naţional la probele cu focul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pompierul sucevean şi-a demonstrat valoarea la competiţia organizată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Constantin Lungu s-a născut la Câmpulung Moldovenesc în 1982. În 2006, la câţiva ani după absolvirea liceului, a decis să devină pompier. Din 2007 a început să participe la competiţiile organizate în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. „Este pentru prima dată când obţinem un loc atât de sus în clasament la astfel de competiţii, locul doi pe ţară. În primii ani am obţinut doar locurile patru, şase sau chiar şapte“, ne-a declarat Lungu.


Deşi profesia lui presupune multe sacrificii, pompierul a găsit timp şi pentru antrenamentele lungi şi istovitoare. „Probele de la concursuri sunt exact situaţii reale cu care se confruntă un pompier la urgenţe, numai că aici este şi mai greu pentru că eşti în competiţie, iar timpul cel mai bun câştigă la fel ca în viaţa reală, când timpul poate salva vieţi“, a explicat suceveanul. În preajma Crăciunului va deveni tată, iar familia reprezintă totul pentru el. Când se implică în competiţii, face scrificii mari şi uneori pleacă de lângă familie săptămâni în şir.


Prioritatea sa rămân însă urgenţele reale, de la serviciu. „Am participat la inundaţiile din 2008 şi 2010. Nu cred să fie vreun pompier care să nu fi participat. A fost o perioadă mai grea pentru că făceam ture mai lungi şi veneam şi din libere. Este impresionant să vezi dramele oamenilor şi neputinţa lor în faţa pericolului“, a declarat plutonierul.


Pompierul este revoltat că atunci când se află în misiune unii şoferi nu se feresc din calea maşinii de intervenţie. „La fiecare urgenţă trebuie să apară câte un şofer care taie calea sau nu acordă prioritate şi astfel pierdem secunde bune din timpul necesar intervenţiei“, a conchis campionul.

întrebări şi răspunsuri

Care este sacrificiul cel mai mare pentru un pompier „sportiv“?
Sunt în lotul echipei de concurs a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina“ din anul 2007. De trei ani m-am obişnuit cu antrenamentele, deplasările şi oboseala fizică. Însă cel mai greu este atunci când trebuie să stai departe de familie pentru mai mult timp, atât cât participi la competiţii în alte localităţi.


Care a fost cel mai bun timp la probe?
La individual am obţinut 16,13 secunde la fereastră, însă am reuşit la antrenamente să scot 15,98 de secunde. La competiţii emoţiile sunt mari.

profil
născut. 4 mai 1982, Câmpulung Moldovenesc.
studii. Liceul Industrial nr. 4, Suceava.
familie. Este căsătorit.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite