Suceava: Portret/ Constantin Atodiresei promovează talentele din muzica populară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Atodiresei
Constantin Atodiresei

Artistul este profesor la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu“ din Suceava şi scoate folclorul din anonimat.

Constantin Atodiresei este în prezent solist de muzică populară, dar şi profesor de muzică tradiţională la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu“ din Suceava.  El se ocupă cu promovarea tinerelor talente din muzica populară. „Încerc să ajut în primul rând pe cei care au talent şi nu au acces pe piaţa muzicală“, a spus solistul.


Dragostea pentru folclor a moştenit-o de la tatăl său. A cântat pentru prima dată în timpul liceului şi-şi aduce aminte că a creat o impresie puternică, mai ales pentru că urma cursurile unui liceu de silvicultură. El spune că a ales acest stil de muzică deoarece s-a născut la ţară şi a simţit că acest gen „este pe inima sa“. Primele melodii interpretate sunt din repertoriul lui Anton Achiţei, care a rămas şi acum idolul solistului.


Cariera propriu-zisă şi-a început-o în anul 1991, în orchestra populară „Rapsozii Botoşanilor“, din care a făcut parte cinci ani. Din anul 1995 şi până în anul 2000 a activat la Ansamblul „Ciprian Porumbescu“, ca solist profesionist. Primele mari concerte le-a susţinut pe scenele din Franţa, Germania şi apoi în Grecia. De asemenea, artistul se mândreşte cu două albume muzicale scoase pe piaţă: „Bună seara lume multă“ şi „Fă-mă Doamne baci la oi“.


„Portul unui solist este emblema acestuia“


În prezent interpretează melodii mai ales din zona Bucovinei. Artistul este mândru de portul său popular, pe care-l respectă cu sfinţenie când trebuie să urce pe scenă. „Am căciulă şi bundiţă din miel. Portul unui solist este emblema acestuia“, a spus interpretul. Constantin Atodiresei cântă mai mult muzică de joc şi satirică. „Modul de interpretare şi ceea ce transmit prin melodiile mele mă diferenţiază de ceilalţi. Muzica mea ajunge direct la sufletul spectatorilor“, a subliniat interpretul.

întrebări şi răspunsuri
Ce planuri de viitor aveţi?
Vreau să înregistrez un album de colinde împreună cu elevele mele de la şcoală. Vrem să scoatem cântecele vechi la suprafaţă.
Aveţi regrete?
Cariera mea a fost ca o săgeată care s-a oprit pentru o perioadă de timp. Acum vreau să o continui. Este păcat că în prezent nu există interes pentru muzica populară şi tradiţii. Acesta nu este un domeniu în care cineva să dorească să investească.

profil
născut. 12 aprilie 1969, Botoşani.
studii. Conservatorul Iaşi, secţia Dirijor de cor şi Muzică tradiţională.
familie. Este căsătorit, are un băiat de 14 ani.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite