Suceava: Portret/ Camelia Filote, medicul-înger păzitor pentru 13.000 de copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctorul neonatolog spune „bun venit“ bebeluşilor care sosesc pe lume de 14 ani la Spitalul Judeţean. Nu şi-ar schimba meseria niciodată.

Vorbeşte despre miile de copii care i-au trecut prin mâini, ca şi cum toţi ar fi ai ei: cu emoţie în glas, cu nostalgie, dar şi cu împăcare sufletească. Camelia Filote, medic neonatolog la Spitalul Judeţean Suceava, munceşte aici de 14 ani şi susţine că asta este menirea ei.

Doctoriţa spune că aşa a vrut Dumnezeu, ca ea să aibă grijă de nou-născuţi, să le ureze „bun venit“ în această lume şi să le rezolve eventualele probleme de sănătate.

„Mă inspiră puritatea bebeluşilor“

Munca îi aduce enorme satisfacţii pentru că iubeşte foarte mult copiii. „Mă inspiră puritatea micuţilor. Prefer să lucrez cu bebeluşi decât cu adulţi“, a spus doctorul. Consideră că are o muncă frumoasă, deşi nu este uşoară şi asta pentru că un bebeluş nu poate spune ce îl doare. „Pe copii trebuie să-i înţelegi din priviri şi din mimică. Ei exprimă totul“,  spune medicul.

Camelia Filote ţine foarte mult la legătura care se creează între ea şi cei mici şi între ea şi părinţii acestora. Medicul spune că îşi poate da seama de firea unui copil încă din primele ore de după naştere, atunci când vede dacă micuţul e vesel sau trist.

În momentul de faţă această profesie îi vine turnată ca o mănuşă şi nu se vede profesând în alt domeniu. „Iubesc foarte mult ceea ce fac, cred că asta este menirea mea din această viaţă“, a mărturisit neonatologul. Meseria nu-i aduce Cameliei Filote numai bucurii, ci şi tristeţe, uneori.

Urăşte din tot sufletul să dea veşti proaste părinţilor atunci când cei mici au probleme de sănătate. „Trăiesc drama alături de ei şi îmi este foarte greu să dau veşti rele. Din păcate, nu întotdeauna sunt lucruri bune legate de starea bebeluşilor“, povesteşte medicul.

Întrebată ce caz a marcat-o cel mai mult, doctoriţa ne-a povestit despre intervenţia făcută în cazul unui nou-născut adus de la Fălticeni. „Este vorba de cazul unei fetiţe care avea icter hemolitic prin incompatibilitate în sistemul ABO. A fost o operaţiune de schimbare a sângelui în totalitate şi s-a făcut în două zile consecutiv. Încă din sala de operaţie am observat că este o problemă cu nou-născutul, pentru că avea pleoapele galbene. În prezent, fetiţa este bine sănătoasă“, a povestit aceasta.

Cea mai mare răsplată a medicului este faptul că ţine legătura cu părinţii bebeluşilor care au trecut prin mâinile ei. Aceasta ne-a povestit de cazul a trei fetiţe care s-au născut prematur şi care la naştere aveau o greutate sub 1.000 de grame. Fetiţele au avut nevoie de 60-70 de zile de îngrijiri medicale.

„Ne-au creat emoţii foarte mari, mai ales în primele două săptămâni când nu ştii ce se poate întâmpla“, spune ea. Doctoriţa ştie şi acum numele fetiţelor, care în prezent sunt sănătoase, iar cea mai mare dintre ele sună şi vorbeşte des la telefon cu cea care a salvat-o de la moarte. Îngerul păzitor al bebeluşilor spune că ştie secretul meseriei de neonatolog: să fii permanent pregătit să intervii. „Când eşti solicitat, ai sărit!“, a spus în final Camelia Filote.

Profil
Născută. 17 martie 1965, Bicaz, Neamţ.
Studii. Facultatea de Medicină Iaşi, Specializarea Pediatrie
Familie. Este divorţată şi are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri
Aţi merge în străinătate ca să vă profesaţi meseria?
Până acum am rămas fidelă ţării noastre, dar am avut şi momente în care m-am gândit să plec, dar m-au ţinut pe loc copiii.
Câţi copii v-au trecut prin mâini de când lucraţi?
În 14 ani de activitate cred că mi-au trecut prin mâini mai mult de 13.000 de bebeluşi. N-aş schimba meseria pentru nimic în lume.
V-a schimbat această meserie?
Da, sunt mult mai umană. Prin ea mi-am încălzit sufletul, inima, mintea. Mă inspiră puritatea bebeluşilor. Lucrăm cu oamenii şi trebuie să fim apropiaţi de ei. Sunt şi eu mamă la rândul meu, aşa că mă pot pune în locul părinţilor care trec pe la mine.

Ce-i place
Iubesc călătoriile, natura, florile, dar şi să conduc. De asemenea, îmi plac ciocolata şi compania prietenilor.

Ce nu-i place
Urăsc tristeţea şi oamenii încruntaţi. Conduc foarte mult şi din acest motiv urăsc gropile şi străzile din oraşul Suceava «care arată ca după război».

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite