Suceava: Portret/ Camelia Butnaru, profesoara cu suflet de regizor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca dascăl, ea a pregătit sute de copii, care au luat cu brio atestatele Cambridge. Ca regizor, a pus bazele unei trupe de elevi-actori, care au cucerit numeroase premii.

Un profesor bun e cel care face ca lucrurile grele să ţi se pară uşoare. Acest lucru l-a demonstrat Camelia Butnaru încă din 1992, când a intrat în învăţământ ca profesoară de engleză la Colegiul Naţional „Petru Rareş“.

Dovadă sunt premiile de la olimpiadele de engleză, sutele de copii care au luat atestatul Cambridge şi, nu în ultimul rând, premiile pe care le-a obţinut cu trupa de teatru în limba engleză The Knockers, pe care a creat-o. Ceea ce la început a fost un act de curaj, peste ani s-a transformat într-o pasiune pentru teatru.

Rochie de epocă din 50 de saci menajeri

Ideea organizării unei trupe de teatru în limba engleză s-a născut în urma unui curs organizat prin Consiliul Britanic, la care a participat în anul 2001. Dorinţa ei a fost să-şi apropie elevii de artă, literatură şi teatru. „Elevii, din păcate, nu se mai aruncă la lucruri culturale, nu merg la teatru, iar eu nu am vrut decât să le deschid orizontul“, ne-a declarat profesoara.

Drept urmare, ea a înfiinţat trupa de teatru The Knockers a Colegiului Naţional „Petru Rareş“ şi a participat la festivalul naţional de teatru în limba engleză „TeenPlay“, de la Arad.

Deşi era la început şi fără experienţă, ea s-a întors cu premiul al doilea pentru ingeniozitate în prezentarea unei piese, după un scenariu scris de ea şi de copii. „La această piesă de teatru am muncit cu toţii, iar costumele le-am confecţionat pe tren, din lipsă de timp. Am utilizat materiale reciclabile, în top fiind sacii menajeri. Numai la rochia principală am muncit două ore, punând cap la cap 50 de saci. Şi am reuşit. Nimeni nu credea că nu este o rochie de epocă din mătase gri“, îşi aminteşte profesoara.

„N-aş fi realizat nimic fără ajutorul elevilor mei“

Anii următori au adus alte participări şi numeroase premii pentru cea mai bună actriţă în rol principal, dar şi în rol secundar, pentru cel mai bun actor în rol principal, pentru cel mai original spectacol din festival, pentru cele mai bune costume, cel mai bun decor, cea mai bună coloană sonoră.

În timp, alături de piesele în limba engleză şi-au făcut loc şi cele în limba română cum ar fi „Colecţia“, care a luat Marele Premiu la ediţia I a Festivalului Bucovina, Suceava 2007. Munca de echipă nu s-a oprit doar la realizarea de spectacole de teatru.

Pe plan local, profesoara a pus bazele unui mini-festival de teatru în limba engleză „Drama Day“, iar pe plan naţional şi chiar internaţional s-a ocupat de organizarea Festivalului Magic Fest. „Nimic nu aş fi realizat fără ajutorul elevilor mei. Învăţăm unii de la alţii şi nimeni nu are de pierdut. Copiii au avut numai de câştigat. Au demonstrat că au originalitate, atât pe scenă ca actori, cât şi în spatele ei ca scenarişti, creatori de costume, de decor, de coloană sonoră. Au învăţat să fie mai deschişi, mai graţioşi, mai curajoşi“, ne-a declarat în final Camelia Butnaru.

Profil
Născută. 28 septembrie 1968, Suceava.
Studii. Universitatea „Al.I. Cuza“, Iaşi, Facultatea de Engleză-Română.
Familie. Divorţată, are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri
Care este cea mai mare bucurie adusă de trupă?
Pe lângă premiile cucerite, o realizare deosebită este admiterea la Facultatea de Teatru a UNATC „Ion Luca Caragiale“ Bucureşti a cinci foşti membri ai trupei, printre care şi fiul meu. 
Ce vă doriţi în viitor?
Mi-aş dori să fiu sănătoasă, să merg mai departe, să văd copii realizaţi şi, de ce nu, am dreptul să visez o casă cât de mică în Anglia.

Ce-i place
Să citească şi recitească cărţi bune, să meargă la teatru, să asculte muzică, mai ales muzică pentru teatru, în topul preferinţelor fiind Win Mertens.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac minciuna, mitocănia şi lipsa de educaţie. De asemenea, nu-mi place ce se întâmplă în învăţământ pentru că suntem umiliţi pentru drepturile noastre“, a precizat Camelia Butnaru.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite