Suceava: Portret/ Andrei Trofin aleargă zilnic pentru medalia de aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liceanul este un tânăr atlet care şi-a făcut loc deja la masa campionilor. În ultimii doi ani, s-a îndreptat de zece ori numai spre prima treaptă a podiumului.

Pasiunea lui Andrei pentru atletism s-a născut, ironic, din dorinţa lui de a juca fotbal. „Ca orice copil, jucam fotbal şi visam să ajung cineva, să fiu remarcat şi să fiu luat la o echipă mare“, îşi aminteşte tânărul. Dar norocul nu i-a surâs în sportul dorit atunci.

La îndrumarea profesorului său de educaţie fizică de la şcoala din Drăguşeni, a participat la un concurs de atletism, în urma căruia a obţinut locul I la etapa judeţeană.

„Păcălit“ să facă atletism

Încurajat de succes, el a mers şi la etapa naţională. Nu a mai figurat printre câştigători, dar a fost remarcat de un profesor de la Liceul cu Program Sportiv (LPS) Suceava.

„Am început să fac atletism din întâmplare. Nu ştiam ce înseamnă, ştiam doar să alerg şi aveam viteză. Lansarea mea în acest sport se datorează domnului Toader Flămând, care a crezut în mine. Tot el m-a convins să vin la LPS păcălindu-mă că o să fac fotbal“, povesteşte cu umor tânărul.

Odată ajuns la LPS, el a început antrenamentul la atletism. A descoperit că-i place acest sport. Nimic nu mai putea să-l determine să renunţe: nici pregătirea tot mai intensă, nici faptul că banii câştigaţi în competiţii se duceau pe echipamente, nici măcar lipsa unei săli unde să alerge în timpul iernii. „Atletismul mi-a intrat în sânge. Odată ce am gustat din el, nu am mai putut să mă opresc. Nu este uşor să alergi 16 kilometri în fiecare zi indiferent de vreme şi de condiţii, dar efortul merită“, a mai spus sportivul.

Anul 2008 este cel care l-a definit ca sportiv de performanţă. În acel an a gustat, pentru prima dată, din cupa victoriei când la  Memorialul „Dorin Melinte”, desfăşurat la Bacău, a câştigat locul I la proba 400 metri, iar la campionatul desfăşurat în Republica Moldova a obţinut două medalii internaţionale la 300 şi la 600 de metri. Tot în acest an, la Campionatul naţional de sală, a câştigat locul III la 800 de metri.

Are multe premii

La Campionatul Naţional de la Bucureşti a reuşit să ocupe locul II la 400 metri, iar la ştafetă, alături de Ionuţ Doroşcan, Luis Lăcătuş şi Dumitru Boca, a ocupat locul I, fiind la un pas de a bate recordul naţional. Anul 2009 s-a anunţat promiţător pentru atlet.

În sezonul de iarnă a ocupat locul I la Campionatul  de sală de la Bacău, de două ori locul I la Cupa Bistriţei, locul I la Memorialul „Dorin Melinte“ şi un titlu de campion la 400 metri, în cadrul Campionatului Naţional de la Bucureşti.
De la începutul anului, în iarnă, a ocupat de şase ori locul I, un loc II şi un loc III. În sezonul de vară, care abia începe, cunoscuţii îi ţin pumnii.

Profil
Născut. 19 martie 1991, la Paşcani (Iaşi).
Studii. Elev în clasa a XII-a  la Liceul cu Program Sportiv Suceava.
Familie. Mai are un frate.

Întrebări şi răspunsuri
Ce planuri de viitor ai în ceea ce priveşte cariera sportivă?
Nu mă despart de atletism, asta ştiu cu siguranţă. Vreau să câştig tot ce se poate câştiga în acest sport. Din acest motiv, am decis să continui pregătirea şi la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Bacău unde vreau să dau anul acesta. Vreau să-mi îmbunătăţesc şi abilităţile teoretice, nu doar pe cele practice.
Te-ai mai întoarce la fotbal?
Dacă m-aţi fi întrebat acest lucru acum patru sau chiar trei ani, cu siguranţă că v-aş fi răspuns afirmativ, dar acum e prea târziu. Nu dau atletismul pe fotbal pentru că îmi place mult prea mult pentru a renunţa.

Ce-i place
Ca orice adolescent, pe lângă sport încearcă să-şi găsească timp pentru a evada între paginile unei cărţi, în sunetul unei muzici bune într-un club, în faţa unui film de comedie sau a unui calculator.

Ce nu-i place
Este nemulţumit de modul în care sunt stimulaţi cei mai mulţi dintre sportivii din România. De cele mai multe ori, el a fost nevoit să-şi plătească singur echipamentul, banii provenind din competiţiile pe care le-a câştigat.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite