Suceava: Portret/ Andreea Pădurariu îşi face cărare spre Filarmonică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copila cântă la pian de la vârsta de şapte ani. În toamnă va pleca la primul ei concurs internaţional de interpretare, care va avea loc în Franţa.

Andreea cântă la pian de trei ani.Întrebată de ce a ales acest instrument în clasa I, ea a răspuns că acesta i s-a părut mai uşor. „Din clasa a V-a trebuie să-mi aleg un instrument muzical secundar şi cred că o să aleg chitara. Visul meu este să ajung să cânt într-o orchestră la Filarmonică“, mărturiseşte Andreea Pădurariu.


Dorinţa i s-a născut după ce profesorul ei de pian a dus-o, împreună cu colegii, la Spectacolele Filarmonicii din Botoşani, care vin o dată pe lună la Suceava. Astfel, Andreea s-a familiarizat cu sunetele şi atmosfera care „sunt diferite de ceea ce văd şi ascult la televizor“, spune ea.


Visează la Franţa


„Şi mai am o dorinţă: să ajung să locuiesc în Franţa. Îmi place limba franceză, mi se pare atît de melodioasă“, spune tânăra. Dacă pe unii dintre colegii ei îi caracterizează muzica lentă, Andreea se regăseşte în ritmul alegro, piesele cu caracter mişcat. „La primele ore de pian mi s-a dat să învăţ melodiile din «Mica metodă de pian», de Maria Cernovodeanu. Această culegere de cântece vesele rezolvă problemele de tehnică, abia după aceea trecem la compoziţii mai complicate“, povesteşte Andreea. Pe lângă performanţele pe care le are la pian, tânăra este premiantă şi la şcoală. A terminat clasa a III-a cu „foarte bine“ şi spune că nu i se pare nimic greu. Profesorul ei, Johannes Onesciuc, o laudă pentru auzul foarte bine dezvoltat şi spune că cel mai bine o caracterizează trecerea de la preclasicism la clasicism.


„Am fost aleasă alături de încă trei colegi să merg la Concursul Internaţional din Franţa, Simone Delbert - Fevrier, unde voi interpreta la categoria debutanţi. Este cel mai important concurs, deoarece juriul este foarte obiectiv. Acolo fiecare concurent cântă după o cortină, nu se vede cine este, nici numele nu se ştie în timpul concursului“, precizează mica pianistă.


Concurenţă japoneză


Ştie că va avea adversari puternici, cum sunt pianiştii din Moscova, sau cei din Japonia, cunoscuţi pentru agilitatea lor extraordinară. Şi-ar dori un pian adevărat, însă este foarte scump, peste 20.000 de euro. În prezent are o pianină cumpărată de părinţi cu 500 de euro. Până acum se poate lăuda cu un premiu destul de important, la un concurs naţional desfăşurat la Bistriţa, unde a luat locul II. Au fost zeci de participanţi, iar la categoria ei de vârstă au interpretat 10 debutanţi. Când a aflat că se află pe podium cu 95 de puncte a ştiut că are şansa să concureze la concursuri şi mai importante.

întrebări şi răspunsuri
Îţi plac animalele. Ai timp să mergi la Zoo?
Da, chiar am fost la Rădăuţi şi am văzut urşi, lei, tigri, maimuţe şi tot felul de animale aduse de departe. Mi s-a părut ciudat deoarece nu le vezi pe toate dealurile şi par din altă lume. Am mai văzut animale exotice şi la circ, atunci când a venit în Suceava. Acolo am văzut animale care nu sunt la zoo, elefanţi şi cămile. 


Mai ai parte de vacanţe petrecute la bunici?
Îmi mai fac timp. Am bunicii aproape, la Bosanci, şi merg ori de câte ori am ocazia. Acolo mă joc cu verişorii mei. Nu mai pot sta la fel de mult ca în vacanţele trecute. Vara aceasta trebuie să mă pregătesc foarte serios pentru concursul din Franţa.

ce-i place
Iubeşte dansul, a făcut cursuri şi îi plac toate genurile, de la dans vienez la populară. Dintre discipline, îi place cel mai mult româna, deoarece îi permite să facă compuneri şi să recite poezii.
ce nu-i place
Nu-i place gălăgia, mai ales atunci când se pregăteşte la pian, deoarece nu se poate concentra. Preferă să se plimbe în locurile mai retrase, cu multă linişte.

profil
născută.
8 octombrie 2000, la Suceava.
studii. Elevă în clasa a III-a la Colegiul Naţional de Artă „Ciprian Porumbescu“ din Suceava.
familie. Singură la părinţi.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite