Suceava: Portret/ Andreea Ioana Petruneac: „Nu mi-e frică de minge, am reflexe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Ioana Petruneac
Andreea Ioana Petruneac

La numai 15 ani, portăriţa lotului naţional de cadete la handbal a moştenit pasiunea pentru sportul de echipă de la părinţi, foşti sportivi de performanţă.

La numai 15 ani, Andreea a ajuns să ţină piept miilor de mingi îndreptate spre poarta junioarelor de la Liceul cu Program Sportiv (LPS) Suceava. Handbalul este pentru ea cea mai puternică pasiune. A intrat pe teren de la opt ani, însă de handbal de performanţă s-a apucat în clasa a V-a.

Selectată în lotul naţional

Îndrumată de tatăl său, Mihai Petruneac, fost sportiv de performanţă timp de aproape 17 ani, ca portar de handbal masculin, Andreea şi-a urmat îndeaproape părintele. Cu toate că şi mama sa, Angelica Petruneac, a fost la rândul ei sportivă de performanţă timp de aproape 15 ani în voleiul sucevean, Andreea a ales să îşi urmeze tatăl, în timp ce sora sa mai mare a călcat pe urmele mamei. „De mică urmăream cu tata toate meciurile la televizor. El m-a învăţat regulile, tehnicile, iar din clasa a V-a, când am venit la LPS, am început să joc cu fetele mai mari“, povesteşte Andreea.

Antrenamentele şi experienţa din teren adunată din toate turneele de peste ani au clasat-o imediat pe o treaptă superioară. Anul trecut a fost convocată la o selecţie la Bacău, unde a fost aleasă în lotul naţional de cadete. „Sunt mândră când mă gândesc că mi-au fost recunoscute abilităţile. Chiar dacă nu sunt o jucătoare de talie, adică cu înălţime peste 1,73 metri, eu având numai 1,69, am fost apreciată pentru viteza de reacţie, pentru că sunt rapidă“, a mărturisit tânăra handbalistă. A fost selecţionată din 45 de fete, concurenţa fiind de trei pe un post.

„Suntem o adevărată echipă“

Chiar dacă se pregăteşte în cantonamente alături de fetele din lotul naţional, Andreea Petruneac susţine că nu poate renunţa la echipa de junioare III din care face parte acum la LPS, antrenată de profesorul Ilie Pâţu.

„Aici la LPS nu facem atât de multe antrenamente, nu suntem o echipă foarte unită, în timp ce la lot suntem o adevărată echipă, mă înţeleg foarte bine cu fetele, iar domnul antrenor Constantin Dincă ne sună în fiecare săptămână să vadă ce facem, dacă suntem bine“, a mai spus Andreea. A jucat cu echipa de la LPS în grupă cu Vasluiul, Iaşiul, Botoşaniul şi mai multe echipe, reuşind să se califice la semifinala turneului de handbal junioare. Antrenorul le-a retras însă pe ultima sută de metri din lipsă de bani.

„Am rămas total dezamăgite când ne-a spus domnul profesor că ne-a retras din turneu din cauză că nu erau bani. Aveam şanse să câştigăm“, povesteşte Andreea.  Tânăra s-a clasat chiar şi în topul celor mai buni portari ai liceului şi a obţinut medalie şi diplome.

Are oferte din toată ţara

Chiar dacă joacă handbal de performanţă de numai trei ani, Andreea a primit oferte de la mai multe echipe din ţară, de la Roman, Bacău, Baia Mare, dar şi de la Centrul de Excelenţă de la Râmnicu Vâlcea. „Încă nu ştiu ce voi face. Tata mă îndrumă spre Baia Mare, eu încă mă gândesc să nu fiu foarte departe de casă, dar şi Centrul de Excelenţă este o alternativă foarte bună“, a explicat Andreea Petruneac.

Profil
Născută. 18 iunie 1996, la Suceava.
Studii. Este elevă în clasa a VIII-a la Liceul cu Program Sportiv Suceava.
Familie. Are o soră mai mare.

Întrebări şi răspunsuri
Cum este să fii portar şi să vezi cum zeci de mingi sunt aruncate spre tine la fiecare meci?
Nu este greu. Pur şi simplu nu mi-e frică de minge şi sunt rapidă. Este puţin cam dur deoarece rişti să te accidentezi foarte uşor. Am avut până acum mai multe entorse, probleme cu gleznele, genunchii, umerii şi am primit
multe mingi în faţă, dar îmi place foarte mult ceea ce fac.
Care e modelul tău din handbalul feminin?
Bineînţeles, Luminiţa Huţupan. O admir pentru efortul şi dăruirea cu care apără. 

Ce-i place
Adolescentei îi plac foarte mult matematica, şi chimia. Adoră să îşi petreacă timpul alături de prieteni şi familie, dar şi să prepare clătite.

Ce nu-i place
Andreea nu are la inimă istoria şi nici nu-i prea place să citească. Tinerei nu-i plac persoanele prefăcute.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite