Suceava: Portret/ Alexandru Mancaş, campionul la telegrafie-viteză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Mancaş, de numai 17 ani, este cel mai tânăr sportiv al CSTA Suceava
Alexandru Mancaş, de numai 17 ani, este cel mai tânăr sportiv al CSTA Suceava

Tânărul de numai 17 ani a adunat până acum aproximativ 20 de medalii şi în jur de 50 de diplome.

Alexandru Mancaş a ajuns campion european la telegrafie-viteză, de la prima participare la această competiţie. Elev în clasa a XI-a, Alexandru a câştigat săptămâna trecută două medalii de aur la Campionatul European, la categoriile RUFZ şi Morse Runner, dar şi o medalie de bronz pe echipe.

„Am fost foarte mândru că am câştigat, am reuşit să îl înving pe un bielorus cu care m-am bătut şi la Cupa Europei la telegrafie-viteză anul acesta. Din păcate, mi-a părut rău că nu a cântat imnul atunci când eram pe podium“, ne-a spus Alexandru Mancaş.

Sportivul a obţinut două medalii de aur din cele trei cu care s-a întors România de la campionatul din Polonia. Pe lângă acestea, sportivul se mândreşte cu numeroase premii. Anul trecut, la Campionatul Naţional de telegrafie-viteză,  tânărul sucevean a ajuns să câştige cinci medalii de aur. Tot anul trecut, s-a ales cu argint şi bronz la Cupa Europei.

A moştenit pasiunea de la tatăl lui

Alexandru Mancaş a învăţat prima dată să transmită mesaje cu ajutorul telegrafului când avea 10 ani, la Clubul Copiilor, însă de la 12 ani s-a hotărât să facă performanţă. A avut norocul ca tatăl său să aibă aceeaşi pasiune. „Am învăţat foarte multe de la tata, mi-a fost ca un model, dar acum poate învăţa şi el de la mine. Aşa am ajuns ca într-un clasament mondial, la telegrafie, categoria RUFZ, să fiu al nouălea din lume“, ne-a spus Alexandru Mancaş.

Adolescentul a adunat în total aproximativ 20 de medalii şi peste 50 de diplome de la toate campionatele şi concursurile la care a participat, atât la telegrafie-viteză, unde a ajuns la 702 semne/minut, cât şi la unde scurte şi ultrascurte.

Profil
Născut. 6 august 1993, Suceava.
Studii. Este elev în clasa a XI-a la Colegiul „Samuil Isopescu“.
Familie. Are o soră mai mare.

Întrebări şi răspunsuri
Cât timp dedici sportului pentru a reuşi astfel de performanţe?
În fiecare zi mă antrenez câte două ore jumătate pentru campionate. O săptămână fără antrenament înseamnă o lună de recuperare. Acum vreau să iau o pauză de două săptămâni pentru că acest sport este epuizant. Solicită foarte mult urechea şi creierul, iar apoi reîncep să mă antrenez.
Care este următoarea ţintă în competiţiile de telegrafie-viteză?
Campionatul Mondial şi Cupa Europeană de anul viitor, unde vreau să câştig cel puţin două medalii de aur, dacă nu mai multe.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite