Suceava: Portret/ Adelina Damian: „Prefer să cânt în loc să vorbesc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adelina Damian
Adelina Damian

Solista este de părere că interpreţii de muzică populară, în special copiii cu voci deosebite care nu au niciun sprijin, ar trebui ajutaţi să se lanseze.

Adelina Miruna Damian are 13 ani, dar deja ştie ce vrea de la viaţă. Este interpretă de muzică populară şi, în acelaşi timp, cântă la violoncel şi la pian. Dragostea pentru folclor a moştenit-o de la bunicul ei, care în tinereţe cânta la acordeon. De mică se simţea atrasă de portul popular. „Interpreta mea preferată este Sofia Vicoveanca, are o anumită prezenţă pe scenă, dar şi piese autentice“, a mărturisit Miruna.

„Cânt muzică populară pentru că asta îmi place!“

La şapte ani a urcat pentru prima dată pe scenă, în cadrul Ansamblului „Balada Bucovinei“, sub îndrumarea maestrului George Sârbu. A trecut prin mari emoţii până s-a acomodat cu publicul, după care, cum spune chiar ea, nu se mai dădea plecată de pe scenă. Roadele muncii fetiţei nu au încetat să apară.

Aceasta se mândreşte cu numeroase premii obţinute ca interpret de muzică populară, dar şi la violoncel, instrument pe care-l studiază de trei ani. Fata a obţinut în 2009 premiul doi la concursul „Mugurel de Dorohoi“, iar în acest an a luat premiul trei la „Satule, mândră Grădină“, la Botoşani.

În plus, a obţinut locul trei la concursul „Lira de Aur“, pentru interpretare instrumentală la violoncel. Ultimul premiu l-a obţinut la festivalul de muzică populară „Prin muzică la obârşii“, de la Buzău, în urmă cu două săptămâni.

„Nu vreau să mă opresc aici“

Mica interpretă spune că îşi doreşte o carieră în domeniu. „Nu vreau să mă opresc aici, vreau să continui cu muzica populară, dar aş vrea să nu mă las nici de violoncel“, a spus Miruna. Aceasta interpretează piese preluate după Mina Pâslaru, Maria Bararu, dar are şi nouă piese proprii, doine şi cântece de joc. Alături de maestrul Ovidiu Şvart, sub îndrumarea căruia lucrează de un an la Ansamblul „Arcanul“ al Universităţii „Ştefan cel Mare“, şi-a descoperit dragostea pentru doine.

„Îmi place mult să doinesc. Dacă sunt supărată sau mă macină ceva cânt doine şi mă liniştesc. Acest stil muzical îmi scoate vocea în evidenţă. Prefer să cânt, în loc să vorbesc“, a spus interpreta. Unul dintre visele fetiţei este să cânte pe scenă alături de mari solişti precum Sofia Vicoveanca, Anton Achiţei sau Cristian Pomovaci. „Îmi plac costumele populare din zona Moldovei, dar şi cele din Maramureş“, a mai completat artista.

Profil
Născută. 5 septembrie 1997, Suceava.
Studii. Este elevă la Liceul de Artă „Ciprian Porumbescu“.
Familie. Mai are o soră.

Întrebări şi răspunsuri
Unde te vezi peste câţiva ani?
Nu vreau să zic de pe acum unde cred că voi ajunge în viitor. Ştiu sigur că vreau să cânt pe marile scene, poate chiar undeva în străinătate. Oricum nu ştim ce ne oferă ziua de mâine.
Ce părere ai despre colegii de vârsta ta, din muzică?
Cred în primul rând că muzica populară ar trebui promovată. Sunt prea mulţi solişti care se ridică doar pentru că au părinţii bani şi-i sponsorizează, iar ei nu au nici voce nici talent. Sunt foarte multe voci care ar trebui să meargă mai departe, dar din păcate nu sunt ajutate.

Ce-i place
„Îmi place să cânt, să  stau de vorbă cu bunicii mei şi să le povestesc de locurile unde cânt. De asemenea, îmi place să mă joc cu pisica şi căţeluşul meu“, a spus fata.

Ce nu-i place
„Nu-mi place să pierd timpul. Nu mă împac deloc cu geometria“, a explicat artista.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite