Suceava: Portret/ Ştefan Mancaş, vicecampion la radioamatorism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştefan Mancaş este unul dintre membrii cu cea mai mare experienţă ai Clubului Sporturilor Tehnico-Aplicative din Suceava.

A păşit pe drumul radioamatorismului încă de mic copil, când urmărea articolele din revistele ştiinţifice ale vremii. „M-a atras pur şi simplu teoria radioamatorismului. Am fost atras de mic copil de montajele electronice, de construcţii, până am ajuns la Codul Morse, şi am început să învăţ telegrafia“, îşi aminteşte Ştefan Mancaş.

La 18 ani s-a hotărât să se înscrie în Radio Clubul Suceava, unde a făcut cursuri şi a învăţat telegrafia de la instructorul Dumitru Dascălu, Aurel Ungurean şi în prezent Adrian Zaiţ.

Nouă ani a stat pe tuşă

„M-a impresionat telegrafia în mai multe direcţii. Prima a fost telegrafia-viteză, a urmat apoi telegrafia ca simbol al traficului şi apoi concursul de unde scurte“, spune sportivul.

La 20 de ani a avut primul indicativ de recepţie, iar doi ani mai târziu a reuşit să obţină certificatul de emisie-recepţie. Din acea perioadă a început să facă progrese din ce în ce mai mari, participând la zeci de concursuri în toată ţara. Din cauza unor probleme în familie, a fost nevoit să întrerupă la 29 de ani orice legătură cu radioamatorismul.

Selecţionat în lotul naţional

A revenit însă în anul 2000 cu gândul să facă performanţă şi a reuşit. În urmă cu şase ani au venit primele rezultate. A ajuns vicecampion naţional la radioamatorism, ocupând atât locul II, cât şi locul III.  În 2008, avea să primească vestea cea mai frumoasă din cariera sa de sportiv. „Am fost selecţionat în lotul naţional la radioamatorism. A fost momentul cel mai plăcut care mi-a dat curaj să pot să reprezint ţara. Este o pasiune de care nu pot să mă despart niciodată“, spune suceveanul.

Pregătiri pentru Mondialul din Germania

Prima participare internaţională a fost în 2008, în Polonia, la Cupa Europei, unde a obţinut patru medalii de argint şi una de bronz. Tot în acel an, a participat la Campionatul Mondial din Bulgaria şi a luat două medalii de bronz.

Anul 2010 a fost la fel de fructuos pentru sportiv. A obţinut două medalii de bronz la Cupa Europei, iar la Campionatul European locul trei pe echipe. În total, a adunat 17 medalii şi zeci de diplome. „Pentru acest an vreau să continui drumul bun pe care l-am avut la campionatele anterioare şi mă pregătesc intens pentru Campionatul Mondial, care va avea loc în luna octombrie în Germania“, a explicat Ştefan Mancaş.

Profil
Născut. 2 decembrie 1962, Iaşi.
Studii. Şcoala de Maiştri din Suceava.
Familie. Este căsătorit, are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri
Dacă aţi avea posibilitatea să o luaţi de la capăt, aţi alege acelaşi sport?
Radioamatorismul ar fi primul sport pe care l-aş începe să îl practic dacă aş fi din nou tânăr.
Băiatul cel mic vă urmează în pasiune. Anul trecut a obţinut două medalii de aur la Campionatul European. Cum este să vă antrenaţi alături de el?
Sunt mândru de Alexandru. El este norocos, are foarte mult timp să se antreneze. Eu mă antrenez altfel datorită experienţei, cam 10 ore pe săptămână, iar înainte de campionate cam câte 20 de ore.

Ce-i place
Îi place calculatorul, să navigheze pe internet, să urmărească emisiuni ştiinţifice şi sportive.

Ce nu-i place
Nu-i plac fumul de ţigară, aglomeraţia şi telenovelele.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite