Suceava: Portret/ Dina Cepeliuc: „Când cânt sunt într-o altă lume“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra s-a evidenţiat la toate concursurile muzicale la care a participat pentru că a reuşit să transmită emoţie şi bucurie publicului.

Este studentă în ultimul an la Universitatea „Ştefan cel Mare“ din Suceava, la specializarea Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul Facultăţii de Litere. Iubeşte muzica şi o trăieşte intens, însă nu a făcut o carieră în acest domeniu pentru că spune că nu este sigură pe forţele proprii. „În clasa I, învăţătoarea m-a auzit cântând colinde şi m-a îndrumat să particip la concursul «Se caută o stea», destinat elevilor de gimnaziu şi liceu din Chişinău. Am luat premiul I. Nu am studii muzicale, eu cânt cum simt“, mărturiseşte Dina.

Cea mai bună interpretare a baladei


Tocmai pentru că se subestimează, un defect pe care-l recunoaşte, dar pe care nu a reuşit încă să-l elimine, nu s-a manifestat foarte mult în domeniul muzicii. Abia în clasa a X-a, când a fost descoperită de îndrumătorul artistic Valentina Osoianu, Dina Cepeliuc s-a ataşat de muzica populară, pe care o consideră marea ei iubire. „Cea mai mare apropiere de folclor am trăit-o în perioada în care am activat în cadrul Ansamblului «Iedera», condus de surorile Osoianu. Doamna Valentina este un om extraordinar, care m-a încurajat foarte mult şi aşa am cântat pentru prima oară o doină, la un concert“, îşi aminteşte cu drag studenta.


Începând din 2006, ca membră a ansamblului, a învăţat de la îndrumătoarea ei tot felul de cântece, de la doine şi balade, până la cântece de jale şi de dor. A participat la Concursul Naţional „Tamara Ciobanu“, la Chişinău, cea mai dificilă competiţie folclorică, pentru că trebuiau interpretate 12 melodii din diferite genuri ale muzicii. „Am primit premiul special pentru cea mai reuşită interpretare a baladei“, ne-a spus Dina, precizând că cea mai frumoasă perioadă din viaţa ei a fost între anii 2006-2008, cât a cântat alături de Ansamblul „Iedera“.


La facultate a descoperit folk-ul


 În 2007 a participat la festivalul-concurs „Nicolae Sulac“, unde a fost acompaniată de Orchestra Lăutarii, dar a fost premiată şi la concursuri de muzică uşoară pentru interpretarea unor melodii ale artistelor Patricia Kaas şi Mireille Mathieu. Odată cu absolvirea liceului a încetat şi activitatea muzicală pentru că a venit la Universitatea din Suceava, unde studiază în prezent. În anul I de studii, la o ieşire cu prietenii, într-un pub sucevean a descoperit muzica folk.

„M-am îndrăgostit pe loc de acest gen de muzică. Eu mă îndrăgostesc de tot ce e frumos. Am avut apoi ocazia să cânt folk alături de Cristi Rangu la o serie de evenimente organizate de Grupul de Iniţiativă al Românilor din Basarabia, unde sunt membră“, încheie Dina.

întrebări şi răspunsuri
Care a fost cea mai reuşită prestaţie a ta?
Am participat la Festivalul „Cătălina“, la Paşcani, şi în timp ce interpretam o baladă un bătrânel din public a început să plângă. Cea mai mare împlinire pentru un artist este atunci când reuşeşte să transmită publicului emoţia pe care o simte când cântă. E un moment pe care nu-l voi uita niciodată.
Muzica face parte din planurile de viitor?
După licenţă vreau o schimbare, orice, numai să evoluez. Nu ştiu în ce direcţie voi merge, însă voi cânta în continuare. Nu contează pentru cine, când sau unde. În momentul în care cânt mă simt purtată într-o altă lume şi aş vrea ca melodia să nu se mai termine niciodată.

ce-i place
Adoră blogging-ul şi reţelele sociale pentru că îi oferă posibilitatea de a promova activităţile din cadrul Grupului de Iniţiativă al Românilor din Basarabia. Îi place foarte mult ciocolata.
ce nu-i place
Urăşte manelele şi cocalarii, „genul de băieţi geluiţi“. Nu suportă persoanele linguşitoare, pentru că apreciază sinceritatea.

profil
născută
. 24 iunie 1989, la Chişinău, Republica Moldova.
studii. Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării Suceava, 2011.
familie. Este singură la părinţi.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite