Suceava: Pomană din bani publici pentru biserici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii municipalităţii au alocat prima tranşă de bani de la bugetul local destinată cultelor religioase. Mai multe lăcaşuri de cult vor primi în acest an de la bugetul local 1,6 milioane de lei, aproape aceeaşi sumă ca cea alocată în 2009.

Bisericile „Sfânta Vineri“, „Izvorul Tămăduirii“ şi Catedrala Ortodoxă de pe strada Mărăşeşti sunt doar câteva instituţii care vor primi finanţări de la bugetul local. Un alt lăcaş de cult care se bucură şi în aceast an de bani publici este Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“.

„Anul trecut am primit 10% din finanţarea proiectului, în valoare de 40.000 de lei. Banii ne-au ajutat să finalizăm construcţia lăcaşului în care va funcţiona o şcoală de duminică cu predare în limba ucraineană“, a declarat Mihai Maghiaru, preotul paroh al Bisericii „Sf. Apostoli Petru şi Pavel“. Acesta a explicat că pe 2010 biserica a primit deja prima tranşă din finanţare, în valoare de 10.000 de lei. Banii vor fi folosiţi pentru a termina pridvorul şcolii.


Bani pentru investiţii deja începute


Şefii municipalităţii susţin că aceste fonduri sunt pentru consolidarea bisericilor existente. „Majoritatea banilor alocaţi prin fonduri pentru culte nu sunt pentru construirea bisericilor noi, ci pentru consilidarea celor existente sau eventual pentru finalizarea construcţiilor începute. De exemplu, Catedrala Ortodoxă a primit finanţare în acest sens“, a declarat Lucian Harşovschi, viceprimarul Sucevei.


Nu de aceeaşi dărnicie au dat dovadă şefii municipalităţii cu proiectele educative destinate tinerilor, înaintate de organizaţiile din oraş. Pentru acestea au fost repartizaţi în acest an doar 10.000 de lei. Reprezentanţii Primăriei susţin că vor fi alocaţi pentru proiectele cultelor religioase cu 200.000 de lei mai puţin faţă de anul trecut. În 2009, zece lăcaşuri de cult au obţinut fonduri de la bugetul local. Printre acestea se numără bisericile „Sf. Spiridon“, „Adormirea Maicii Domnului“, „Cuvioasa Paraschiva“, „Sf. Andrei“ şi  „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena“. 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite