Suceava: Poliţia concediilor a redus îmbolnăvirile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O comisie a Casei Asigurărilor de Sănătate şi un poliţist verifică la domiciliul bolnavului dacă acesta şi-a „meritat“ liberele.

Teama de a fi sancţionaţi de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava îi determină pe medicii suceveni să se gândească bine înainte de a parafa concediu medical unui pacient.

Medicii suceveni au eliberat în luna iunie 2.911 concedii medicale, faţă de luna mai, când numărul concediilor ajungea la 3.251 şi la 3.638 în luna aprilie. „După ce s-au dat mai multe sancţiuni, colegii mei au devenit foarte atenţi atunci când trebuie să elibereze un concediu medical“, a spus Irina Badrajan, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Medicilor de Familie Suceava.

Bolnavii refuză concediul

Un alt motiv ar putea fi şi teama pacienţilor care, deşi bolnavi, preferă să nu lipsească de la locul de muncă. „Această scădere a numărului de concedii medicale este şi din cauza oamenilor care refuză să îşi ia concediu. Întâlnim foarte multe cazuri şi de acest gen. Se tem să nu-şi piardă locul de muncă“, a adăugat Badrajan. Acei bolnavi care ajung totuşi să-şi ia concediu au emoţii pentru trebuie să semneze pe propria răspundere că va fi găsit acasă în cazul unui eventual control, iar în caz contrar va plăti indemnizaţia de concediu medical.

„Am făcut o bronşită acută şi o intoxicaţie cu lac, iar medicul mi-a dat concediu. Mi-e teamă să cobor până la magazin. Mă gândesc că ar veni poliţia concediilor şi nu m-ar găsi acasă“, ne-a spus Adrian Hurjui, economist.

Potrivit noului sistem, pacientul trebuie să informeze angajatorul că nu mai poate veni la muncă şi adresa unde poate fi vizitat de comisia CAS între orele 08.00-11.00, 12.00-17.00 şi 18.00-20.00.

Medicii care vor fi prinşi că încalcă legea vor primi amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei. Opt medici au fost amendaţi pentru concediile medicale întocmite greşit sau pentru neconcordanţa celor scrise pe documente cu fişele de internare sau de externare a pacienţilor. Alţi 12 medici specialişti au primit avertismente pentru greşeli în completarea actelor.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite